Un oficial nord-coreean suspect de coronavirus ar fi fost executat. Bilanțul epidemiei
Your browser doesn't support HTML5 video.
China a confirmat încă 254 de decese numai în ultimele 24 de ore, adică cel mai negru bilanț zilnic de la izbucnirea epidemiei, în decembrie. De asemenea, doar în China au fost înregistrate 15.000 de noi cazuri de îmbolnăvire. Asta, însă, după ce autoritățile au schimbat metoda de încadrare. Acum includ în cifre nu doar cazurile confirmate prin teste, ci și pe cele diagnosticate clinic, prin prezența simptomelor și tomografii pulmonare.
În China, în anumite orașe din provincia Hubei, oamenii nu mai au voie să iasă din case și sunt amenințați cu închisoarea dacă încalcă ordinul. 4.000 de doctori militari sunt trimiși în Wuhan, iar primii 1.400 dintre ei au ajuns joi, cu avioane militare, în epicentrul epidemiei.
Însă, autoritățile chineze fac eforturi ca imaginea epidemiei să nu mai fie asociată doar cu asemenea secvențe de speriat, ci și cu vindecări depline și pacienți recunoscători. Așa că difuzează tot mai multe înregistrări cu bolnavi vindecați de Covid-19 și externați, însă fețele sunt mereu acoperite, semn că până și presa oficială recunoaște stigmatul asociat bolii, chiar și după ce oamenii sunt vindecați.
Pacient vindecat: „Primul lucru pe care vreau să-l fac e să iau o gură mare de aer curat și să mânânc ceva delicios.”
Pacient vindecat: „Cred că pentru cei tineri și puternici, coronavirusul e ca o răceală zdravănă, cu deosebirea că este extrem de contagios, ceea ce provoacă panică.”
Epidemia Covid-19 a fost pe agenda miniștrilor Sănătății din Uniunea Europeană. Ministrul german, Jens Spahn, a avertizat că epidemia de coronavirus, aflată în plină desfășurare, ar putea avea drept consecință o penurie de medicamente în Europa, în contextul în care multe dintre substanțele chimice folosite în produsele farmaceutice sunt fabricate în China, chiar în provincia Hubei.
În afara pachebotului în carantină din Japonia, o altă navă de croazieră s-a aflat în voiaj forțat pe mare, aproape două săptămâni.
După ce vasul companiei Holland America Line, cu peste 2.200 de oameni la bord, a făcut o escală în Hong Kong, la începutul lui februarie, cinci porturi asiatice i-au refuzat acostarea, de teama ca pasagerii să nu răspândească temutul virus. Asta deși nimeni de la bordul acelui vas nu a fost testat pozitiv pentru Covid-19.
În cele din urmă, vaporul a ancorat într-un port din Cambodgia. După controale de sănătate la bord, pasagerii vor fi lăsați să debarce și să plece spre țările lor.
Pe de altă parte, epidemia face și alt gen de victime:
Hadas Gold, corespondent CNN: „După ce zeci de companii de renume, precum Nokia, Sony, Ericsson, Amazon și Facebook, s-au retras de la eveniment, Congresul Mondial al Telecomunicațiilor din Barcelona a fost anulat cu totul. În mod normal, conferința e unul dintre cele mai mari evenimente din telecomunicații ale anului, atrăgând 100.000 de vizitatori în Barcelona. Pentru jucătorii majori din domeniu era șansa de a-și prezența noile produse. Este o mare lovitură și pentru oraș. Potrivit El Pais, conferința generează 14.000 de slujbe temporare și aduce peste 500 de milioane de dolari Barcelonei.”
Coreea de Nord nu a raportat niciun caz de infectare cu virusul Wuhan, însă Kim Jong Un a impus legea marțială pentru a bloca răspândirea virusului pe teritoriul țării. Și, potrivit unui ziar din Coreea de Sud, un oficial nord-coreean, suspect de infectare, a fost executat după ce a părăsit zona de carantină în care a fost izolat. Decizia de a merge la o baie publică, unde îi putea pune în pericol de infectare pe alții, i-a fost fatală.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!