Un nou record de infectări cu noul coronavirus în Italia. Care este situația în restul Europei
Your browser doesn't support HTML5 video.
Navetiștii se grăbeau să iasă din oraș, locuitorii capitalei să ajungă acasă. Și autoritățile spaniole au aprobat extinderea stării de urgență pentru o perioadă de şase luni. În timp ce Italia analizează un nou plan de combatere a pandemiei, în peninsulă crește îngrijorător numărul de bolnavi și, mai ales, de pacienți care au nevoie de tratament la Terapie Intensivă. Câteva sute de oameni au ieșit în noaptea de joi spre vineri pe străzile Parisului pentru a protesta față de noile restricții impuse de Guvern. Manifestanții, unii cu veste galbene, au mers prin trafic, cerându-le trecătorilor să li se alăture.
Protestatară: „Sunt gata să ies în stradă pentru a ne apăra libertatea de exprimare, presă liberă, caricaturile expuse și tot ce contează. Sunt hotarâtă să fac asta. Este vorba de democrația noastră, este țara noastră."
Cu două ore înainte de intrarea în vigoare a restricțiilor, pe străzile din Paris traficul era aproape paralizat. Navetiștii se grăbeau să iasă din oraș, iar locuitorii capitalei să ajungă acasă.
Pentru cel puțin o lună, cât durează această carantină totală, oamenii vor lucra mai mult de acasă. Sunt permise deplasările numai cu motiv justificat. În plus, oricine are peste șase ani trebuie să poarte mască.
Acest al doilea val de COVID-19 este „probabil mult mai mortal" decât primul, potrivit lui Emmanuel Macron. Totuși, spre deosebire de carantina din primăvară, școlile nu și-au suspendat cursurile.
La o zi după ce au înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi de la începutul pandemiei, peste 2.500 de infectări, autoritățile bulgare au anunțat un set de măsuri restrictive.
Barurile și cluburile de noapte au fost închise pentru două săptămâni, iar liceele și universitățile vor ține cursuri online. Restaurantele și cafenelele rămân deschise, dar nu au voie mai mult de șase persoane la aceeași masă.
Violetă Grozdanova, student: „Nu avem acces în universitate, în biblioteci. Nu înţeleg asta. E ciudat că restaurantele şi cafenelele sunt deschise și aici, într-o sală cu 300 de locuri, nu permit accesul câtorva zeci de studenți. Sper că decizia asta e una rezonabilă.”
În schimb, în Elveția, sute de protestatari, între care multe cadre medicale, au ieșit pe străzile din Geneva, pentru a atrage atenția asupra lipsei de resurse din sistemul sanitar. Și mai ales a personalului calificat.
Gloria Casto, asistentă: „Secțiile de tratament intermediar sunt pline, avem tot mai multe unități sanitare, dar cadrele medicale nu au avut nicio pauză între primul și al doilea val și toată lumea e epuizată. Suntem în genunchi.”
Lucrurile nu arată deloc bine nici în Italia. În ultimele 24 de ore, autoritățile din peninsulă au raportat un bilanț record pentru această toamnă, peste 26.000 de cazuri noi de COVID-19 şi 217 de decese.
Un alt trend îngrijorător este creşterea rapidă a numărului pacienţilor de la terapie intensivă. Drept urmare, Spitalul San Filippo Neri, unul dintre cele mai mari din Roma, deschide, chiar de vineri, o nouă secție pentru bolnavii de COVID. În câteva ore va ajunge la capacitate maximă, estimează medicii.
Furio Colivicchi, Spitalul San Filippo Neri: „Cererea (n.r. de paturi ATI) este foarte mare, pentru că toate spitalele de urgență din regiune au deseori zeci de pacienți care necesită tratament, dar nu pot fi spitalizați din lipsă de locuri.”
Maria Pia Clasadonte, medic: „Primele trei asistente medicale au intrat în secția de ATI la ora 7 dimineața. Au trecut deja patru ore și jumătate. Încercăm să facem schimb după cel mult patru ore. Studiile spun că o asistentă medicală nu ar trebui să stea mai mult de patru ore în secția de terapie intensivă."
Guvernul italian a închis teatrele și sălile de sport, iar restaurantele și barurile funcționează doar pe timpul zilei. Oamenii sunt îndemnați să rămână acasă cât mai mult posibil.