Și-a folosit propria spermă în cel puțin 21 de cazuri în care a oferit tratamente de fertilitate
Jos Beek a lucrat la spitalul Elisabeth din Leiderdorp, acum parte a spitalului Alrijne, între 1973 și 1998, și a murit în 2019.
Cuplurile tratate de Beek se așteptau să fie beneficiarii unor mostre de la donatori anonimi de spermă. Spitalul Alrijne a spus că nu credea că Beek a spus nimănui adevărul.
Scandalul a apărut după ce o organizație care urmărește părinții biologici pentru cei născuți folosind donații anonime a găsit o potrivire între ADN-ul lui Beek și a 21 de copii ale căror mame au primit tratament la clinica sa între 1973 și 1986.
Grupul, numit Fiom, a contactat spitalul Alrijne în iunie anul trecut. Spitalul a însărcinat apoi un comitet independent să facă investigații la începutul lunii ianuarie.
Medicul s-ar putea să aibă mult mai mulți copiiPeter Jue, membru al consiliului de administrație al spitalului Alrijne, a spus că nu poate ignora posibilitatea ca Beek să fi fost tatăl biologic al multor mai mulți copii după ce le-a tratat mamele.
„Suntem foarte șocați de acest lucru. Acest lucru, desigur, are un impact semnificativ asupra părinților și copiilor implicați.”, a spus Jue.
„Am intrat imediat într-o conversație cu copiii și parinții care și-au dorit stea de vorbă și le-am promis că au parte de cooperarea noastră”, a spus Jue. „Suntem conștienți de situația în care se găsesc și vrem să facem tot ce putem pentru a-i informa. Felul în care s-a purtat acest doctor la vremea sa este inacceptabil.”
Evidențele spitalicești din acea perioada nu mai există, așa că s-a făcut un apel general ca oamenii să se prezinte singuri pentru a afla adevărul.
Beek este al treilea doctor din Țările de Jos care s-a dovedit că și-a folosit propria spermă în timpul tratamentului de fertilitateÎn octombrie 2020, testele ADN au arătat că ginecologul Jan Wildschut, care a murit în 2009, era tatăl biologic a 17 copii. Anul precedent, s-a descoperit că un alt medic, Jan Karbaat, și-a folosit propria spermă la conceperea a 49 de copii cu pacienți neștiutori.
Jue a spus că protocoalele din anii 1970 și 1980, când tratamentul de fertilitate era la început, nu au nicio legătură cu cele de astăzi.
„Se pare că acest medic și-a donat propria spermă și a folosit-o pentru a inseminare mamelor care așteptau sperma anonimă.”, a declarat spitalul.
Conform unei legi care a intrat în vigoare în 2004, oamenii din Țările de Jos au dreptul de a cunoaște identitatea părinților lor biologici odată ce împlinesc vârsta de 16 ani.