Decizie fără precedent în justiția americană. Ce nu mai au voie să facă mai mulți oficiali ai administrației Biden
Galerie foto
Ordonanţa a venit ca răspuns la un proces intentat de procurorii generali republicani din Louisiana şi Missouri, care au susţinut că oficialii guvernamentali americani au mers prea departe în eforturile de a încuraja companiile de reţele sociale să ia măsuri împotriva postărilor despre care se temeau că ar putea contribui la ezitarea vaccinării în timpul pandemiei de Covid-19 sau la răsturnarea alegerilor.
Hotărârea a spus că agenţiile guvernamentale precum Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane şi FBI nu pot discuta cu companiile de social media ”cu scopul de a îndemna, încuraja, presa sau induce în vreun fel eliminarea, ştergerea, suprimarea sau reducerea conţinutului care conţine libertatea de exprimare protejată”, conform clauzei privind libertatea de exprimare a Primului amendament la Constituţia Statelor Unite.
Ce spune Casa Albă despre această decizieUn oficial de la Casa Albă a spus că Departamentul de Justiţie analizează ordinul şi îşi va evalua opţiunile, relatează Reuters, citată de News.ro.
Ordinul a menţionat în restricţiile şi pe nume oficiali, inclusiv secretarul Departamentului pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, şi Jen Easterly, care conduce Agenţia de Securitate Cibernetică şi Securitate a Infrastructurii.
Judecătorul Terry Doughty, într-un ordin depus la Tribunalul Districtual al SUA pentru Districtul de Vest al Louisiana, a stabilit câteva excepţii pentru comunicările dintre oficialii guvernamentali şi companii, inclusiv pentru a avertiza despre riscurile la adresa securităţii naţionale şi despre activităţile criminale.
Ordonanţa a fost menţionată pentru prima dată de Washington Post.
Ordinul de marţi marchează o victorie pentru republicanii care au dat în judecată administraţia Biden, spunând că foloseşte criza de sănătate a coronavirusului şi ameninţarea dezinformării ca scuză pentru a reduce opiniile care nu erau de acord cu guvernul.
Oficialii americani au declarat că urmăresc să elimine informaţiile greşite despre vaccinurile pentru Covid, pentru a reduce decesele care pot fi prevenite.
Meta, compania mamă a Facebook şi Instagram, Twitter şi Youtube, deţinută de grupul Alphabet, nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.