Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un important lider terorist a fost ucis în Iran de agenți israelieni

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cel considerat numărul doi în organizația Al-Qaeda ar fi fost ucis în Iran de agenți israelieni la ordinul Statelor Unite anunţă surse din domeniul securității citate de The New York Times și The Guardian.

Liderul terorist a fost eliminat chiar în ziua când se împlineau 22 de ani de la dublul atac asupra ambasadelor americane din Kenya şi Tanzania, în care a fost implicat.

Se pare că Iranul îl “găzduia” de cinci ani şi îl “încuraja” să planifice operațiuni împotriva unor ținte americane.

Scenele, care s-au derulat pe străzile capitalei iraniene, au durat doar câteva secunde. Un bărbat de vârstă mijlocie şi fiica lui au fost ucişi în maşina lor pe 7 august. Agenţia semioficială de ştiri a identificat victima drept un savant libanez cu legături cu Hezbollah. Şi cam atât. Povestea a dispărut rapid din atenţie. Insă, în Liban nu s-a publicat niciun necrolog şi nu există vreun profesor universitar cu acest nume.

Două luni mai târziu, la jumătatea lunii octombrie, povestea a revenit la suprafaţă pe conturi obscure de pe reţele sociale. Internauţii specificau faptul că individul ar fi o persoană pe nume Abdullah Ahmed Abdullah, mai cunoscut drept Abu Muhammad Al-Masri, numărul doi în ierarhia Al Qaeda. Se afla pe lista FBI a celor mai căutaţi terorişti, cu o recompensă de zece milioane de dolari pusă pe capul său. Potrivit ziarului The New York Times, care citează surse din serviciile de informaţii, Al-Masri ar fi fost împuşcat de doi agenţi israelieni, aflaţi pe o motocicletă, la cererea ori cu acordul Statelor Unite.

Citește și
fauci
Fauci: Va fi nevoie de mască şi de distanţare socială şi după vaccinarea pentru Covid-19

Dacă este adevărat, operaţiunea ar semăna izbitor cu altele atribuite Israelului împotriva unor oameni de ştiinţă iranieni din domeniul îmbogăţirii uraniului.

Al-Masri a fost unul dintre cei care au planificat dublul atentat asupra ambasadelor americane din Tanzania şi Kenya, din 7 august 1998, soldat cu peste două sute de morţi. Guvernul israelian şi cel american refuză să comenteze subiectul şi nici Al-Qaeda nu a făcut vreun anunţ despre pierderea acestui lider important.

Ministerul de Externe de la Teheran pune, ca de obicei, ştirea pe seama interesului israeliano-american de a asocia Iranul cu teroriştii.

Saeed Khatibzadeh, ministru: "Cei care scornesc asemenea scenarii demne de Hollywood ar face mai bine să-şi pună ordine în cap şi să-şi amintească unde exact l-au ucis, înainte să anunţe că l-au omorât pe străzile Teheranului". Potrivit unor experţi, Al-Masri urma să preia conducerea reţelei Al-Qaeda. Cât despre femeia din maşină, omorâtă la rândul ei, era chiar fiica lui Al-Masri, totodată văduva unuia dintre fiii lui Osama bin Laden.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult