Un hacker supărat a oprit internetul într-o țară întreagă. „A fost și un mesaj pentru Statele Unite”
Alejandro Cáceres a avut un motiv personal pentru care a ales să înfrunte regimul lui Kim Jong-Un - nord-coreenii au încercat să îi viruseze calculatorul, scrie El Pais.
În 2022, după ce armata a desfășurat mai multe teste balistice în luna ianuarie, internetul a căzut în toată țara. Mai multe atacuri cibernetice au dezactivat sistemele pentru mai mult de o săptămână.
Întâi au căzut principalele site-uri naționale, iar după nu mai putut fi trimise email-uri și nu mai exista conexiune cu serviciile cloud. Întreaga operațiune a fost orchestrată de un hacker din Miami, cunoscut ca P4x.
„Trebuia făcut ceva. Eu cred că dacă cineva te atacă, trebuie să răspunzi”, a spus Cáceres, după ce a văzut că nord-coreenii au încercat să-i viruseze calculatorul cu un an mai devreme.
Hackerul și-a documentat atacul cibernetic, înregistrând videoclipuri și făcând poze pe toată durata procesului pentru a demonstra că a reușit de unul singur.
Nu se teme pentru viața saAlejandro Cáceres are 39 de ani și deține o companie de securitate cibernetică, Hyperion Gray. El spune că nu se teme pentru viața lui, dar și-a luat, totuși, măsuri de precauție.
„Nu îmi plac armele, dar vorbind cu ofițeri din serviciile militare și de intelligence, mi-au spus că s-ar putea întâmpla diverse lucruri. Așa că, acum, am pe masă tastatura, mouse-ul, microfonul și Glock-ul. În tot acest timp, nimeni nu m-a atacat. Înainte să fac ce am făcut, m-am uitat la cifre. În ultimii 45 de ani, regimul nord-coreean a omorât doar două persoane: unul a fost fratele lui Kim Jong Un și celălalt un american care a fost în țara lor”, a spus Cáceres, făcând referire la Otto Warmbier, un tânăr care a fost închis în Coreea de Nord și adus în stare vegetativă în SUA, unde a murit câteva zile mai târziu”, a spus el.
Un mesaj pentru SUADe peste un deceniu, Cáceres a colaborat prin compania sa de securitate cibernetică cu Pentagonul, DARPA (Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Apărare) și FBI, printre altele. După ce a reușit să oprească internetul în Coreea de Nord, a fost contactat și de Agenția de Securitate Națională a Statelor Unite (NSA).
Toți erau curioși cum a reușit acest lucru. „Oficial, nu pot dezvălui ce mi-au spus despre atacul meu cibernetic, dar erau încântați. Știu că ceea ce am făcut este ilegal, dar nu cred că Coreea de Nord mă va aduce în fața justiției.”
„Atacul meu asupra Coreei de Nord a fost un răspuns la încercările lor de a mă spiona, dar a fost și un mesaj pentru Statele Unite,” a explicat Cáceres.
El a informat FBI-ul că nord-coreenii au încercat să-i compromită computerul cu un malware, dar autoritățile americane nu au reacționat.
„Mi-a fost foarte clar că nu știau ce să facă, nu aveau niciun plan. Un grup de teroriști protejați de un stat eșuat atacau cetățeni americani – și ei nu aveau de gând să facă nimic? Nu mi s-a părut corect,” a spus Cáceres.
El consideră că guvernul american ar trebui să aibă o abordare mult mai agresivă în domeniul cibernetic.