Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un grup mare de forţe ale Rusiei şi nord-coreene pregătește o contraofensivă pentru a recuceri regiunea Kursk

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rusia pregătește un atac de amploare pentru a recuceri teritoriul ocupat de forțele ucrainene în regiunea Kursk, susțin oficiali americani.

Armata rusă a adunat peste 50 de mii de soldați, inclusiv nord-coreeni, pentru lansarea unei contraofensive.

Între timp, președintele american Joe Biden speră să reușească să îl convingă pe Donald Trump să nu abandoneze Ucraina.

Cei peste 50 de mii de soldați, printre care mai bine de zece mii nord-coreeni, au fost trimiși de Moscova în apropiere de Kursk fără a fi afectată în vreun fel mobilizarea din estul Ucrainei. În aceste condiții, Rusia pare pregătită de atacuri puternice pe mai multe fronturi, simultan.

Însă președintele ucrainean promite că va continua să țintească obiective de pe teritoriul inamicilor.

Volodimir Zelenski: „Anul acesta am reușit să obținem rezultate semnificative în mai multe domenii. Aceasta include artileria noastră ucraineană – obuzele și tunurile noastre, dar și dronele, care nu numai că ajută la apărarea pozițiilor din prima linie și la distrugerea invadatorului, dar ne-au ajutat să lovim adânc în teritoriul Rusiei.”

În weekend, Ucraina și Rusia au lansat, una asupra celeilalte, cele mai mari atacuri cu drone de până acum.

34 de dispozitive ucrainene cu explozibili au fost trimise spre regiunea Moscovei.

Au fost doborâte de apărarea antiaeriană, dar au generat incendii și restricții de zbor pe cele trei aeroporturi din jurul capitalei ruse. Armata ucraineană revendică și lovirea unui mare depozit de muniție.

În paralel, Rusia a lansat spre Ucraina, din mai multe direcții, 145 de drone explozive – un număr record. Forțele Kievului au doborât mai puțin de jumătate dintre acestea.

Avansul invadatorilor continuă însă în Donbas, cu mari pierderi în rândul soldaților.

Volodimir Zelenski: „Din păcate, săptămâna aceasta a adus în Ucraina lovituri nemiloase dinspre Rusia, care au țintit Harkovul, regiunea Donețk, regiunea Sumî și Odesa, dar și Zaporojie. De altfel, lovituri cu drone au loc zilnic. Lovituri de rachete, de asemenea. Iar asta în condițiile în care în Europa există suficiente sisteme de apărare aeriană care pot asigura o apărare cu adevărat eficientă pentru Ucraina. Este dincolo de puterea mea de înțelegere de ce astfel de sisteme de apărare stau acolo degeaba, când ar putea salva sute sau mii de vieți.”

Între timp, în contextul marii schimbări de la Casa Albă, pentru Ucraina, viitorul pare incert.

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate la Casa Albă: „Ar trebui să fie la latitudinea Statelor Unite și a coaliției de națiuni pe care am construit-o dacă vom continua să furnizăm cu toții Ucrainei mijloacele de a se apăra împotriva agresiunii brutale a Rusiei.

„Și au mai rămas cât? 6 miliarde de dolari (din fondurile destinate Ucrainei)?”

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate la Casa Albă: „Iar președintele Biden i-a spus clar președintelui Zelenski atunci când a fost aici la Washington că vom acorda toate resursele care ne-au fost oferite de Congres. Abandonarea Ucrainei înseamnă mai multă instabilitate în Europa.”

În schimb, fiul cel mare al președintelui ales, Donald Trump Junior, a ironizat situația din Ucraina. El a redistribuit pe rețelele de socializare un videoclip cu Volodimir Zelenski, însoțit de mesajul – „Mai ai 38 de zile până la pierderea alocației.” – o aluzie sarcastică la faptul că, odată cu instalarea tatălui său la Casa Albă, ar putea fi sistate toate ajutoarele pentru Ucraina.

Moscova lansează atacuri constante cu drone

Rusia şi Coreea de Nord, ambele paria în Occident, au dezvoltat relaţii din ce în ce mai prietenoase de la invazia Moscovei în Ucraina în 2022. Coreea de Nord are una dintre cele mai mari armate din lume, cu 1,2 milioane de soldaţi, dar majoritatea trupelor sale nu au experienţă de luptă.

Ucraina a invadat regiunea Kursk în cursul verii, şocând Rusia.

Dar incursiunea Ucrainei nu a oprit avansarea constantă a Rusiei în partea de est a Ucrainei, unde şeful armatei a avertizat că forţele sale se confruntă cu „una dintre cele mai puternice ofensive ruseşti” de la începutul războiului.

Moscova lansează, de asemenea, valuri aproape constante de atacuri cu drone cu rază lungă de acţiune asupra oraşelor ucrainene şi lansează drone momeală fără focoase pentru a copleşi apărarea aeriană a Ucrainei, potrivit unui purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene.

Preşedintele ucrainean a declarat joi, de la Budapesta, că liderii mondiali nu ascultă suficient de mult apelurile sale de a permite Kievului să utilizeze arme cu rază lungă de acţiune, în timp ce se confruntă cu un „nou val de escaladare” care implică „armata altui stat în războiul împotriva Ucrainei”.

Toate acestea vin pe fondul întrebărilor cu privire la viitorul Ucrainei, preşedintele ales al SUA, Donald Trump, urmând să preia funcţia în ianuarie. Trump a promis să pună capăt războiului în „24 de ore”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult