Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un fost soldat a povestit cum a fost torturat de ruși, după ce a fost capturat în Ucraina: Te băteau de te scoteau din minți

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un fost soldat britanic, ajuns în Ucraina după ce s-a căsătorit acolo, a povestit clipele de groază prin care a trecut după ce s-a înrolat în armata ucraineană și a fost capturat de ruși.

Născut în Marea Britanie, Shaun Pinner s-a mutat în Ucraina pentru a se căsători cu soția sa ucraineană în Mariupol, în 2018.

În timpul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina din 2022, Shaun s-a alăturat serviciului militar ucrainean, pentru a-și ajuta noua sa patrie.

La scurt timp după aceea, Pinner a fost capturat de forțele RPD și, ulterior, predat rușilor, care l-au supus la torturi inimaginabile, inclusiv la electrocutare și înjunghiere, pentru a-l forța să recunoască acuzații false cu privire la faptul că ar fi fost terorist și nazist.

Pinner a povestit chinurile pe care le-a trăit ca prizonier al rușilor într-un interviu cu Øystein Bogen, jurnalist la TV 2 Norvegia.

Citește și
Serghei Lavrov
Lavrov respinge sugestiile „absurde” că Rusia ar putea invada alte națiuni. ”Noi am anunțat obiectivele în mod deschis”

Shaun Pinner, fost soldat al armatei ucrainene: ”Am fost capturat la aproximativ două ore în afara Mariupolului de către forțele RPD. Am fost apoi predat rușilor, care m-au interogat prin electrocutare și m-au înjunghiat în picior. Nu voiau să fug nicăieri. Intrau și te băteau de te scoteau din minți. Apoi, m-au înfometat timp de 50 de zile. Iar înfometarea este cea mai rea formă de tortură. Sunt foarte norocos, trebuie să recunosc. M-am căsătorit acum trei ani în Mariupol, iar 60% dintre invitații de sex masculin de la nunta mea sunt fie morți, fie capturați.”

Reședința sa, care seamănă cu o fortăreață, deoarece are uși solide și camere de supraveghere, reflectă gravitatea calvarului său din trecut.

În ciuda faptului că nu avea secrete de divulgat, Pinner a îndurat bătăi crunte și înfometare timp de 50 de zile, pe care le descrie ca fiind cea mai gravă formă de tortură. Celula rece din închisoare l-a transformat într-un "schelet ambulant", iar el împreună cu un alt cetățean britanic și un marocan care a luptat pentru Ucraina a fost condamnat la moarte de către ruși.

Cu toate acestea, rușii au recunoscut ulterior valoarea potențială a prizonierilor străini și l-au schimbat pe Pinner și pe colegii săi de captivitate cu un oligarh favorabil lui Putin, încarcerat în Ucraina în septembrie 2022.

În prezent, Shaun Pinner locuiește în Dnipro, Ucraina, a scris o carte în care își detaliază experiențele și lucrează activ pentru a-și depăși traumele. El subliniază importanța exprimării emoționale în rândul bărbaților, încurajându-i să își recunoască și să își împărtășească sentimentele, mai degrabă decât să le reprime.

După ce și-a lăsat în urmă viața militară, Pinner s-a angajat într-o nouă bătălie: face parte dintr-un efort juridic lansat împotriva statului rus, depunând mărturie pentru investigatorii de crime de război și continuând un proces în Marea Britanie. Dacă va avea succes, acest caz de referință ar putea permite multora dintre cei afectați de război să ceară despăgubiri din activele rusești confiscate, ceea ce l-ar putea costa pe Vladimir Putin miliarde de dolari.

În timp ce cazul își așteaptă ziua de judecată la un tribunal din Londra, Pinner rămâne vigilent, conștient că orice prejudiciu care i s-ar aduce ar putea întârzia procedurile și i-ar putea supăra pe cei care ar avea de pierdut în urma unei hotărâri în favoarea sa.

Povestea sa nu este doar o relatare personală de supraviețuire, ci și o mărturie a implicațiilor mai largi ale tragerii la răspundere a unui stat puternic pentru acțiunile sale în timp de război.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult