Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un fost șef al NATO vrea ca România să oprească atacurile Rusiei asupra Ucrainei. Scenariul propus

Un fost secretar general al NATO e de părere că Alianța ar trebui să își folosească apărarea aeriană pentru a intercepta atacurile aeriene rusești și că rachetele ar putea fi lansate din Polonia și România.

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO între 2009 și 2014, a declarat pentru publicația britanică iPaper, că statele din Alianța Nord-Atlantică ar trebui să folosească apărarea aeriană bazată în Europa de Est pentru a doborî rachetele și dronele rusești care vizează Ucraina.

El a adăugat că rachetele de interceptare din țările NATO vecine, precum Polonia și România, ar putea doborî raidurile aeriene rusești care vizează Ucraina, potrivit Bussines Insider.

„Unii membri NATO, precum SUA, Marea Britanie și Franța, au desfășurat avioane de luptă pentru a ajuta apărarea aeriană a Israelului să intercepteze drone și rachete iraniene la începutul acestui an. Iar alianța militară ar putea face exact același lucru pentru a ajuta Ucraina să doboare dronele și rachetele rusești care se apropie”, a declarat Rasmussen.

Sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă ale NATO, legate de cele ale Ucrainei

Mai mult, Rasmussen a sugerat că sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă ale NATO ar putea fi conectate la cele ale Ucrainei. Astfel, fostul șef al organizației e de părere că acest efort ar putea proteja "mult mai eficient" vestul Ucrainei, ar putea proteja industria sa de apărare și ar putea demara reconstrucția, evitând în același timp trimiterea de trupe NATO în țară.

Citește și
armata israel fasia gaza
Un stat NATO se teme că va fi următoarea ţintă a Israelului după o eventuală victorie împotriva Hamas

Majoritatea membrilor NATO ezită să trimită trupe în Ucraina sau să vizeze loviturile aeriene rusești de pe propriul teritoriu.

În schimb, aliații Ucrainei i-au trimis acesteia aproape 118 miliarde de dolari în ajutoare militare directe, începând cu luna martie, inclusiv sisteme de apărare aeriană precum ATACMS din SUA, care au fost folosite de Ucraina cu efecte devastatoare.

Chiar și așa, rata de interceptare a apărării aeriene a Ucrainei a scăzut de la 46% în ultimele șase luni la 30% luna trecută, potrivit The Wall Street Journal.

Publicația a relatat, pe baza datelor din Ucraina, că aceasta a fost de 73% pe parcursul unei perioade de șase luni anul trecut.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult