Un fost politician din India şi fratele său, împuşcaţi mortal în direct la TV
Your browser doesn't support HTML5 video.
Atiq Ahmed, care se afla sub escorta poliţiei şi se confrunta cu acuzaţii de crimă şi agresiune, vorbea cu jurnaliştii când focuri de armă au fost trase aproape de capul său.
După ce au fost trase focuri de armă, trei bărbaţi care susţinuseră că sunt jurnalişti s-au predat rapid şi au fost luaţi în custodie, a informat presa locală.
Fiul adolescent al lui Ahmed a fost împuşcat mort de poliţie cu câteva zile mai devreme.
Ahmed susţinuse anterior că poliţia îi ameninţa viaţa. Videoclipul îi arăta pe Ahmed şi fratele său, Ashraf, vorbind cu jurnaliştii în drum spre un control medical la un spital din apropiere, cu câteva secunde înainte ca amândoi să fie împuşcaţi. Fiul adolescent al lui Atiq Ahmed, Asad, şi un alt bărbat, căutaţi în legătură cu un caz de crimă, au fost ucişi de poliţie la începutul acestei săptămâni în ceea ce a fost descris drept un schimb de focuri. În filmare, Ahmed este întrebat dacă a participat la înmormântarea fiului său, iar ultimele sale cuvinte către camera sunt: „Nu ne-au luat, aşa că nu ne-am dus”. Cei trei bărbaţi care se pozaseră în jurnalişti s-au predat la scurt timp după împuşcătură, a informat presa locală. Un poliţist şi un jurnalist au fost, de asemenea, răniţi la faţa locului. Ahmed, care este un fost parlamentar, şi fratele său se aflau în custodia poliţiei şi fuseseră duşi la Prayagraj din Uttar Pradesh, unde Ahmed se confrunta cu acuzaţii de crimă şi agresiune. A fost închis în 2019 după ce a fost condamnat pentru răpire. Luna trecută, Curtea Supremă a Indiei a refuzat să-i asculte petiţia în care el susţinea că poliţia îi ameninţa viaţa. Uttar Pradesh este guvernat de BJP-ul naţionalist hindus, iar partidele de opoziţie au criticat crimele drept o problemă de securitate. Peste 180 de persoane care se confruntă cu diverse acuzaţii au fost ucise de poliţie în statul Uttar Pradesh în ultimii şase ani. Partidele de opoziţie spun că există un climat de frică. Activiştii pentru drepturi acuză poliţia că comite crime extrajudiciare, pe care guvernul statului le neagă.