Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un festival din Japonia al oamenilor dezbrăcați își încetează existența după mai bine de 1.000 de ani, dintr-un motiv bizar

Un festival japonez al oamenilor dezbrăcați își încetează existența după mai bine de 1.000 de ani din cauza faptului că participanții au devenit prea bătrâni, iar organizatorii nu au reușit să atragă tineri pentru perpetuarea tradiției milenare.  

La temperaturi de iarnă aproape de îngheț și purtând nimic altceva decât un fel de chiloți albi rudimentari, mulțimi de bărbați se luptă între ei în încercarea de a revendica un talisman, în timpul festivalului Somin-sai din Japonia, cunoscut mai bine ca „festivalul omului gol”, scrie CNN.

Dar evenimentul, despre care se spune că s-a desfășurat de peste 1.000 de ani în templul Kokusekiji, a avut loc pentru ultima dată sâmbătă, devenind astfel cea mai recentă tradiție japoneză care a căzut victimă îmbătrânirii populației din Japonia.

Organizatorii festivalului au recunoscut că nu au reușit să găsească destui participanți tineri, pentru a atenua presiunile exercitate asupra localnicilor în vârstă, care nu mai erau în măsură să țină pasul cu cerințele ritualului.

„Această decizie este cauzată de îmbătrânirea persoanelor implicate în festival și lipsei de succesori”, a scris Daigo Fujinami, preotul principal al templului Kokusekiji.

Citește și
poza nud
Poliția cere rusoaicelor să nu mai trimită poze nud. ”Uneori un prinț pe un cal alb se dovedește un țap pe un măgar pricăjit”

Populația Japoniei se află într-un declin constant de la boom-ul său economic din anii 1980, cu o rată de fertilitate de 1,3, mult sub rata de 2,1 necesară pentru a menține o populație stabilă.

Decesele depășesc nașterile în Japonia, de mai bine de un deceniu

Decesele au depășit, de asemenea, nașterile în Japonia de mai bine de un deceniu, punând o problemă în creștere pentru liderii celei de-a patra economii din lume.

Ei se confruntă acum cu o populație vârstnică în creștere și cu forța de muncă în scădere, într-o provocare de a finanța pensiile și asistența medicală, pe măsură ce cererea crește, tocmai din cauza îmbătrânirii populației.

Festivalul Somin-sai a fost unul dintre cele trei festivaluri majore „al omenilor goi” sau Hadaka Matsuri organizate în țară. A avut loc anual în a șaptea zi a Anului Nou Lunar la Templul Kokusekiji din prefectura Iwate, din nord-est.

La fel de popular în rândul turiștilor care doresc să arunce o privire asupra ritualului, pe cât a fost printre localnicii care își doresc un an prosper, acesta a atras aproximativ 3.000 de vizitatori, a raportat postul național de televiziune NHK.

Detaliile rituale ale fiecăruia dintre cele trei Hadaka Matsuri majore variază în toată țara, dar împărtășesc spirite similare: o sărbătoare pentru recolte generoase, prosperitate, sănătate și fertilitate.

Evenimentul a devenit cunoscut sub numele de ”festivalul oamenilor goi”, deoarece participanții bărbați poartă doar o pânză japoneză numită „fundoshi” și o pereche de șosete albe numite „tabi”.

Câștigătorul ultimei ediții a festivalului milenar are 49 de ani

Somin-sai de anul acesta a reunit sute de participanți purtând kakuto, felinare în formă pătrată inscripționate cu binecuvântări și scandând „Jasso joyasa!” (”răule, pleacă!”- n.red.), în timp ce intrau în apele reci ca gheața ale râului Yamauchigawa, pentru purificarea corpului.

Apoi s-au rugat la temple pentru sănătate și recoltă bună, înainte ca seara să culmineze cu o luptă pentru o pungă de talismane de lemn binecuvântate de preotul cel mai mare.

Câștigătorul concursului a fost Kikuchi Toshiaki, în vârstă de 49 de ani, un rezident local și membru al asociației de conservare a festivalului.

„Este trist că festivalul se încheie. Am participat cu speranța că va fi un festival memorabil”, a spus el pentru NHK.

Alte două festivaluri Hadaka Matsuri, la Templul Saidaiji Kannonin din prefectura Okayama și la Altarul Kuronuma din prefectura Fukushima, vor continua anul viitor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult