Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un complex de blocuri din Berlin în care locuiesc mulţi români, plasat în carantină

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru prima dată de la începutul pandemiei, un complex cu blocuri de apartamente a fost pus în carantină la Berlin, după ce zeci de locatari au fost testați pozitiv.

Potrivit presei germane, mulți dintre aceștia ar fi români. În schimb, Ministerul de Externe a confirmat în urmă cu puțin timp că într-o altă localitate din Germania, 38 de români au fost infectați cu COVID-19, iar unul dintre ei a murit la spital în urma complicațiilor.

Alți 85 de conaționali care lucrează ca muncitori sezonieri la o fermă din Germania au fost diagnosticați cu Sars-Cov-2.

Martin Hikel, primarul din districtul berlinez Neukölln: „Chiar acum am instituit carantină la șase blocuri de apartamente. Sunt în total 369 de apartamente, iar în apartamentele respective au fost tesatați pozitiv, până acum, 57 de cetățeni din Neukölln.”

Primarul din districtul berlinez Neukölln a mai spus că absolut toți rezidenții vor fi testați. Numai că nimeni nu poate să spună care este numărul exact al acestora.

Citește și
coronavirus
Raport controversat, realizat la comanda Ministerului de Interne german: Coronavirusul a fost o alarmă falsă globală

În unele cazuri au fost găsite și cate opt persoane care stau într-un singur apartament de două camere.

Martin Hikel, primarul din districtul berlinez Neukölln: „Ce este absolut nou și special în această situație este că spațiile de locuit sunt foarte strâmte. Și nu e deloc simplu ca opt oameni, înghesuiți într-un apartament de două camere, să stea în izolare acolo, două săptămâni. Munca ce trebuie depusă în această situație este foarte dificilă. Este o provocare imensă să detensionăm și să pacificăm situația.”

Potrivit unui consilier municipal, mulți dintre locatarii blocurilor în carantina sunt romani.

Însă nu este clar dacă focarul a pornit de la doi elevi de școală depistați pozitiv, așa cum scrie presa locală.

Conform unei alte teorii - neconfirmată de autorități - un pastor infectat cu coronavirus care se află acum într-un spital i-ar fi contaminat și pe alții în cursul vizitelor la mai multe congregații sau în timpul slujbelor.

Pe de altă parte, aplicaţia de telefon mobil din Germania care ajută la urmărirea infecţiilor cu coronavirus a fost descărcată de 6,5 milioane de ori, în primele 24 de ore de la lansare, potrivit companiei de software care a dezvoltat-o.

Germania s-a alăturat astfel unor ţări precum Italia, Polonia şi Letonia, care au lansat, de asemenea, aplicaţii ce folosesc tehnologia wireless Bluetooth pentru a măsura contactele între oameni şi pentru a emite un avertisment dacă vreuna dintre persoane este testată pozitiv cu Sars-Cov-2.

Deşi tehnologia nu a fost testată, guvernele s-au grăbit să o folosească, în absenţa unui tratament pentru COVID-19.

În schimb, se urmărește să se ajungă la un soi de "imunitate în masă" digitală împotriva bolii.

Ar fi nevoie de o utilizare generalizată, totuşi, pentru a spori şansele ca două persoane aflate într-o situaţie de risc - petrecând 15 minute la o distanţă de cel mult două metri una de cealaltă - să folosească aplicaţia. În testele de până acum, aplicaţia a înregistrat cu succes 80% dintre astfel de întâlniri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult