Un colecționar din Rusia a reînviat arta statuetelor din pietre semiprețioase.
Your browser doesn't support HTML5 video.
Le comandă de la meșterii locali din Ekaterinburg. Iar din mâinile acestora ies creaţii din ce în ce mai sofisticate.
Statuetele din această colecţie sunt realizate din pietre semipreţioase prin tehnica "mozaicului volum". Pietre precum agat, hematit sau cuarț sunt sfărâmate, iar fragmentele sunt alese cu grijă ca să se potrivească atunci când vine vorba despre formă şi culoare.
În structura creaţiilor din "pietre colorate" intră şi unele elemente metalice de mici dimensiuni. Însă anumite părti doar par metalice. Se mai pot utiliza cristale, lemn fosilizat, chihlimbar sau marmură.
Liudmila Budrina, Director de departament, Muzeul de Arte din Ekaterinburg:"Tehnica mozaicului volum a existat demult în Europa, istoria acestui tip de "artă cu pietre" e veche de câteva sute de ani, dar a cunoscut suișuri și coborâșuri. Mărimea este remarcabilă la statuetele moderne, din această colecție. În alte părți nu întâlnim unele la o scară similară și nici cu un asemenea nivel de complexitate."
Istoria artei cu pietricele începe probabil în Florența Renaşterii. Apoi, asemenea statuete împodobesc curţile regale din Europa în secolul al 17-lea. În Rusia, tehnica mozaicului volum a câştigat popularitate datorită casei Faberge, cel mai mare furnizor de bijuterii din Imperiul Țarist.
Totuşi, în trecut, statuetele nu au atins nivelul de complexitate şi mărimea celor de la Ekaterinburg. Cele mai mari din colecţie, realizate de echipe de artişti, au 80 de centimetri înălţime şi cântăresc aproximativ o sută de kilograme.
Liudmila Budrina, Director de departament, Muzeul de Arte din Ekaterinburg: "Un artist trebuie să deprindă meșteșugul vreme de 20-25 de ani pentru a crea opere de artă ca acestea. Cantitatea de materie primă folosită pentru fiecare statuetă este de 10 ori mai mare decât greutate finală. Așadar, pentru o sculptură de 100 de kilograme e nevoie de o tonă de pietre semi-prețioase."
Colecţia a fost creată graţie unor sponsori generoşi, iubitori ai frumosului şi tradiţiei, membrii familiei unui om de afaceri din Ekaterinburg.
Alexandor Șmotiev, curatorul colecției: "Nu poți să nu iubești această artă, emană energie și căldură, chiar dacă este făcută din piatră rece. Degajă putere, parcă aceste statuete au spirit, le descoperi diferite semnificații. În plus lucrezi cu artiști în viață, pot să transpună ideile colecționarului, nu e ca și când ai cumpăra antichități."
Familia nu colecţionează statuetele doar pentru propria plăcere. Se angajează în popularizarea acestei forme de artă. Şi organizează expoziţii publice în Rusia şi străinătate.