Un bebeluș din Marea Britanie a murit din cauza febrei Lassa. Două rude ale micuțului au luat și ele boala
Totuși, deoarece boala nu se răspândește cu ușurință, șansele apariției unui focar la scară largă sunt scăzute, au precizat autoritățile sanitare britanice.
Copilul a fost unul dintre cele trei cazuri confirmate de febră Lassa în Regatul Unit. Toți cei infectați erau membri ai aceleiași familii și au călătorit recent în Africa de Vest, a anunțat, pe 15 februarie, BBC.
Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a raportat decesul bebelușului într-o declarație din 11 februarie, dar nu a menționat vârsta pacientului.
Unul dintre cei bolnavi și-a revenit deja, iar celălalt este tratat la Royal Free London NHS Foundation Trust, conform UKHSA.
Ultima oară, febra Lassa a apărut în Regatul Unit în urmă cu mai bine de un deceniu. Mai exact, în 2009, au fost înregistrate două cazuri.
Cum se transmite febra Lassa?
Febra Lassa este o boală zoonotică, ceea ce înseamnă că se transmite oamenilor prin contactul cu un animal infectat.
Animalul vector al virusului este o rozătoare cunoscută sub numele de șobolan multimamat (Mastomys natalensis), care trăiește în toată Africa de Vest și elimină virusul în excremente și urină, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Oamenii se contaminează cu Lassa prin expunerea directă la particule contaminate de la șobolani infectați sau prin contactul cu sângele, saliva sau excrementele unei persoane infectate.