Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un bărbat care a dezertat din Coreea de Nord a încercat să se întoarcă înapoi cu un autobuz furat

Poliția sud-coreeană a reținut un dezertor nord-coreean care încerca să treacă înapoi în nord granița puternic militarizată, cu un autobuz furat.  

Bărbatul a fost prins marți pe Podul Unirii care desparte cele două Corei, unde a ignorat soldații care i-au cerut să oprească și a intrat cu autobuzul într-o baricadă, scrie BBC.

Deși aproximativ 34.000 de nord-coreeni au dezertat în sud de când peninsula coreeană a fost divizată în urmă cu mai bine de 70 de ani, dezertorii care doresc să se întoarcă în nord sunt rari.

Bărbatul, care are peste 30 de ani, a spus polițiștilor că a vrut să se întoarcă acasă după ce a întâmpinat dificultăți în Sud, potrivit presei sud-coreene. Se pare că a părăsit Coreea de Nord în urmă cu aproximativ un deceniu.

Acesta ar fi furat autobuzul dintr-un garaj din orașul Paju și a fost prins o jumătate de oră mai târziu.

Citește și
Samjiyon
Coreea de Nord își redeschide granițele pentru turiști. Destinația: ”Utopia socialistă”, un oraș care apare doar pe timbre

Imaginile de supraveghere din garaj l-au arătat pe bărbatul care purta o pălărie în timp ce încerca să deschidă mai multe vehicule, până când a reușit să intre în autobuz.

Autoritățile spune că individul nu se afla sub influența alcoolului sau a drogurilor în momentul incidentului.

De ce se întorc unii dezertori în Coreea de Nord

Bărbatul, care a lucrat ca zilier în Paju și în alte orașe, a declarat poliției că a acumulat mai multe amenzi neplătite, potrivit ziarului sud-coreean The Dong-A Ilbo.

Legea Coreei de Sud interzice cetățenilor, inclusiv dezertorilor, să treacă granița spre nord fără autorizație guvernamentală.

Dezertorilor nord-coreeni în sud li se acordă automat cetățenia. Infractorii pot primi până la zece ani de închisoare dacă sunt găsiți vinovați.

Coreea de Sud primește peste 1.000 de dezertori din Nord în fiecare an. În schimb, numărul dezertorilor care s-au întors în Coreea de Nord a totalizat doar 31 din 2012 până în 2022, potrivit Ministerului Unificării din Sud.

Unii se întorc sau încearcă să facă acest lucru, pentru că viețile din sud sunt uneori sub așteptările lor. Dezertorii câștigă în medie aproximativ 2,3 milioane de woni (1.740 de dolari) pe lună, potrivit unui studiu al Fundației Korea Hana publicat marți.

Alții vor să se întoarcă pentru a-și vedea membrii familiei. Cu toate acestea, aceste întoarceri acasă sunt riscante. Unii repatriați au fost închiși, în timp ce alții au fost supuși unei reeducații riguroase în nord.

În ianuarie 2022, un dezertor în vârstă de 30 de ani s-a întors în Coreea de Nord după un an petrecut în Sud. El s-a chinuit să își facă o viață în Sud, dar „abia își câștiga existența”, au spus rapoarte care citau oficiali sud-coreeni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult