Un băiețel de 6 ani din SUA a făcut o descoperire care l-ar fi încântat pe orice paleontolog
Your browser doesn't support HTML5 video.
Copilul a găsit, întâmplător, un dinte de mastodont. A decis să-l doneze unui muzeu și poate mai important decât dintele spune că și-a descoperit și vocația.
Copil: ”Am simţit ceva sub picior, l-am scos afară şi semăna oarecum cu un dinte”.
La 6 ani, Julian a făcut o descoperire cu care nu se pot mândri mulţi adulţi. Era la plimbare într-o rezervaţie de lângă Detroit, când a găsit fosila, în apă. Iniţial a crezut că e doar o piatră, apoi un dinte de dinozaur. O căutare pe Google l-a lămurit că e vorba despre un dinte de mastodont.
Julian Gagnon: ”La început am crezut că o să primesc bani. Că o să primesc un milion de dolari. Acum mi-e ruşine pentru asta”.
Băiatul, împreună cu tatăl lui, au dus dintele descoperit la muzeul Universităţii din Michigan, iar paleontologii au confirmat bănuiala familiei: e vorba despre molarul unui mastodont, o descoperire rară în aceste părţi.
Muzeografă: ”Sinceră să fiu, sunt puţin geloasă, pentru că mi-aş dori să descopăr fosile în fiecare zi”.
Muzeul are o colecţie destul de bogată de fosile de mastodont, dar experţii de aici spun că nu e uşor să găsească oasele acestora.
Muzeografă: ”Pentru animale e dificil să devină fosile atunci când mor, de cele mai multe ori oasele sunt împrăştiate”.
Tatăl lui Julian ar fi vrut să arunce dintele înapoi în apă, dar până la urmă a decis, împreună cu băiatul lui, să-l doneze muzeului. Răsplata lor va fi un tur special al exponatelor.
Amanda Felk: ”Un lucru minunat despre natură e că nu ştii niciodată ce vei găsi şi, chiar dacă eşti expert, asta nu înseamnă că vei fi şi cel care descoperă lucruri”.
Mastodonţii sunt o specie din care cei mai cunoscuţi sunt mamuţii. Cu excepţia elefanţilor, au dispărut cu toţii acum 12.000 de ani. Pentru Julian, acest mic detaliu nu este important. Băiatul spune că şi-a găsit vocaţia.
Julian Gagnon: ”Îmi doream foarte mult să mă fac arheolog, dar cred că ăsta a fost un semn că voi deveni paleontolog”.