Un avion american a doborât o dronă turcească în Siria, anunţă Pentagonul. Incident între două țări aliate
Un oficial al Ministerului turc al Apărării a declarat că drona care a fost doborâtă nu aparţinea forţelor armate turceşti, dar nu a precizat în a cui proprietate era.
Agenţia Naţională de Informaţii a Turciei a efectuat lovituri în Siria împotriva unor ţinte ale militanţilor kurzi, după un atac cu bombă la Ankara care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat joi o sursă de securitate turcă.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat că drone turceşti au fost văzute efectuând lovituri aeriene în Hasakah, Siria, joi dimineaţă, la aproximativ 1 km de trupele americane. Câteva ore mai târziu, o dronă turcească s-a apropiat la mai puţin de o jumătate de kilometru de trupele americane şi a fost considerată o ameninţare, astfel că a fost doborâtă de avioane F-16.
"Nu avem niciun indiciu că Turcia ar fi vizat în mod intenţionat forţele americane", a declarat Ryder într-o conferinţă de presă.
Hasakah se află în nord-estul Siriei, iar mişcarea YPG, de sorginte kurdă, reprezintă vârful de lance al aliaţilor locali ai coaliţiei conduse de SUA împotriva Statului Islamic (Daesh).
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vorbit cu omologul său turc, o convorbire despre care Ryder a spus că a fost "rodnică". Ministerul turc al Apărării a declarat, la rândul său, pe platforma socială X, că ministrul său Yasar Guler i-a spus lui Austin că "Turcia este pregătită pentru o luptă comună cu SUA împotriva Daesh".
"Ambii miniştri au subliniat importanţa unei coordonări strânse a elementelor americane şi turceşti în activităţile desfăşurate în regiune", a adăugat acesta.
Relaţiile americano-turce se află într-un moment delicat, Statele Unite sperând ca Turcia să ratifice aderarea Suediei la NATO.
Deşi Statele Unite nu au mai doborât până acum un avion turc, tensiunile s-au inflamat şi au existat situaţii similare. În 2019, trupele americane din nordul Siriei au fost ţinta unor tiruri de artilerie de pe poziţii turceşti.
Şeful Statului Major al SUA, generalul Charles Q. Brown, a discutat la rândul său cu omologul turc despre "necesitatea de a urma protocoale comune pentru reducerea riscului de conflict şi pentru a asigura siguranţa personalului din Siria", a precizat armata americană într-un comunicat.
Forţele kurde din Siria, aliate cu SUA, au declarat că atacuri turceşti au ucis opt persoane de la atacul cu bombă comis la Ankara de către militanţii kurzi.
Sprijinul SUA pentru forţele kurde din nordul Siriei provoacă de mult timp tensiuni cu Turcia, care le consideră o aripă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii. Acest grup a revendicat responsabilitatea pentru atacul de duminică de la Ankara, din apropierea unor clădiri guvernamentale.
Miercuri, Turcia a declarat că cei doi atacatori au venit din Siria. Atentatul i-a ucis pe cei doi atacatori şi a rănit doi agenţi de poliţie.
Forţele Democratice Siriene, forţa condusă de kurzi şi susţinută de Statele Unite, a negat că atentatorii ar fi trecut pe teritoriul său.
Joi, un oficial al Ministerului turc al Apărării a declarat că o operaţiune terestră în Siria este o opţiune pe care Turcia ar putea să o ia în considerare.
Turcia a organizat mai multe incursiuni anterioare în nordul Siriei împotriva grupului kurd sirian YPG. "Singurul nostru obiectiv este să eliminăm organizaţiile teroriste care reprezintă o ameninţare pentru Turcia. O operaţiune terestră este una dintre opţiunile pentru a elimina această ameninţare, dar nu este singura opţiune pentru noi", a declarat oficialul.