Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un american bolnav de cancer a căpătat un accent irlandez „incontrolabil”, deși nu vizitase niciodată Irlanda

Un bărbat din SUA a căpătat un „accent irlandez incontrolabil” după ce a fost diagnosticat cu cancer de prostată, în ciuda faptului că nu a vizitat niciodată Irlanda, spun cercetătorii.  

Bărbatul din Carolina de Nord, care avea în jur de 50 de ani, era probabil afectat de sindromul accentului străin (SAC), relatează British Medical Journal, conform BBC.

Sindromul rar i-a conferit bărbatului, care nu avea rude apropiate din Irlanda, un „accent” cu care a rămas până atunci când a murit.

Mai multe cazuri similare au fost înregistrate la nivel mondial în ultimii ani.

Cazul bărbatului a fost studiat de Universitatea Duke din Carolina de Nord și de Centrul de Cercetare Urologică din Carolina de Sud.

„Din câte știm, acesta este primul caz de SAC la un pacient cu cancer de prostată și al treilea la un pacient cu tumori maligne”, au declarat autorii raportului.

Citește și
site, design nou
Nou design pentru stirileprotv.ro. Ce s-a schimbat

Raportul menționează că bărbatul a trăit în Anglia când avea 20 de ani și că avea prieteni și rude îndepărtate în Irlanda. În raport se mai menționează și că el nu vorbise niciodată înainte cu accent străin.

„Accentul său era incontrolabil, prezent în toate mediile și a devenit treptat persistent”, notează cercetătorii în raportul lor, adăugând că acesta a apărut pentru prima dată după 20 de luni de la începerea tratamentului său.

Chiar dacă starea sa s-a înrăutățit, accentul a persistat până când bărbatul a murit, câteva luni mai târziu.

„Nu avea anomalii la examenul neurologic, antecedente psihiatrice care să apară la RMN”, se mai arată în raport. „În ciuda chimioterapiei, cancerul de prostată neuroendocrin a progresat, rezultând metastaze cerebrale multifocale și o paralizie ascendentă paraneoplazică probabilă care a dus la moartea sa”.

Cercetătorii suspectează că schimbarea vocii a fost cauzată de o afecțiune numită tulburare neurologică paraneoplazică (TNP).

În 2006, britanica Linda Walker a suferit un accident vascular cerebral și a descoperit că accentul ei a fost înlocuit cu unul jamaican.

Unul dintre primele cazuri raportate a fost în 1941, când o tânără norvegiană a căpătat un accent german după ce a fost lovită de schije de bombă în timpul unui raid aerian din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ea a fost evitată de localnici, care au crezut că este un spion nazist.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult