Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un al treilea petrolier rusesc are probleme în Marea Neagră, litoral poluat cu mii de tone de țiței. Îngrijorări în România

Your browser doesn't support HTML5 video.

Al treilea vas petrolier rusesc cere ajutor, după ce două vapoare lovite de o furtună masivă s-au scufundat duminică în strâmtoarea Kerci. Între timp, pete uriașe de păcură au ajuns pe coasta Mării Negre în zona Kavaz.

O a treia navă petrolieră a trimis un semnal de primejdie în estul Mării Negre, în largul portului Kavkaz.

La noi în țară, specialiștii de la Institutul de Cercetare și Dezvoltare Marină monitorizează deplasarea acestor reziduuri, îngrijorați că ar putea ajunge și pe țărmul românesc.

Mii de tone de petrol din cele două nave care au naufragiat zilele trecute în strâmtoarea Kerci au ajuns pe coasta Rusiei, atât în apă, cât și pe uscat, pe o porțiune de zeci de kilometri. Poluarea a afectat vietățile marine, dar și păsările. Mai mulți cormorani de pe plaja din Kavkaz au fost acoperiți cu un strat gros de păcură. Activiști de mediu și voluntarii încearcă să curețe atât păsările, cât și plajele, pe cât le stă în putință. Și la noi, ornitologii se tem că păsările din Delta Dunării care zboară și pe coastele rusești ar putea fi afectate de acest dezastru ecologic.

Atilla Marton, specialist ornitolog: ”În mod clar pescărușii, cormoranii sunt foarte expuși la astfel de probleme de mediu dacă cumva pata de ulei ar ajunge la noi ar putea să creeze probleme pentru aceste specii”.

Citește și
petrolier rusia
Un petrolier rusesc s-a rupt în două. Marea Neagră e în pericol să fie poluată cu țiței
Autoritățile monitorizează apele mării de trei ori pe zi

Autoritățile noastre continuă să facă monitorizări.

Conf. dr. Gabriela Paraschiv, specialist monitorizare ecologică și gestionarea deșeurilor: ”Un astfel de incident presupune riscuri în funcție de dinamica maselor de apă. Este foarte important ca această pată de petrol prin curenții de suprafață sau de vânt să nu fie împinsă spre zona costieră pentru că în acest caz cu siguranță va afecta zona litorală de coastă, linia de țărm”.

Ana Maria Agiu, purtător de cuvânt Administrația Națională Apele Române: ”Specialiștii de la Apele Române monitorizează direcția și sensul curenților marini de trei ori pe zi prin nouă stații hidrometrice de coastă”. Între timp, o a treia navă petrolieră a trimis un semnal de primejdie în estul Mării Negre, în largul portului Kavkaz. În cazul acesteia, încărcătura a rămas intactă și nu au existat scurgeri de petrol, iar echipajul este în siguranță.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult