Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ultimele cuvinte ale medicului din Wuhan care a încercat să avertizeze lumea despre coronavirus

Presa britanică a publicat ultimele cuvinte ale medicul chinez Li Wenliang, care s-a confruntat cu autorităţile pentru că a lansat un avertisment precoce cu privire la epidemia provocată de coronavirus şi care a murit ulterior de Covid-19.

Li Wenliang a lansat primul avertisment despre noul coronavirus pe 30 decembrie, când a publicat pe grupul său de prieteni şi colegi din domeniul medical de pe aplicaţia chineză de mesagerie online WeChat un mesaj în care afirma că şapte pacienţi care au frecventat o piaţă de fructe de mare au fost diagnosticaţi cu o boală asemănătoare SARS (Sindrom acut respirator sever) şi au fost plasaţi în carantină în spitalul în care lucra.

La scurt timp după publicarea mesajului, Li a fost acuzat de poliţia din Wuhan că răspândea zvonuri şi ştiri false.

A devenit unul dintre medicii anchetaţi de poliţie că ar fi încercat să dezvăluie informaţii confidenţiale despre acest virus mortal în primele săptămâni ale epidemiei, care a contaminat peste 28.000 de persoane şi a ucis peste 560.

Medicul oftalmolog în vârstă de 34 de ani a murit la începutul lunii februarie în Spitalul din Wuhan, unde a lucrat și ulterior a fost infectat cu coronavirus.

Citește și
Jeffrey Ghazarian
Un tânăr american care a învins cancerul a fost răpus de coronavirus

Ulterior, autoritățile au anunțat că au anulat avertismentul dat medicului Li Wenliang, iar conducerea poliției din Wuhan a prezentat scuze publice familiei lui Li Wenliang, în încercarea de a reabilita numele acestuia.

Un document oficial al poliției chineze citat de GQ și Daily Star arată o discuție a medicului cu un ofițer, în care este avertizat că ar putea fi pedepsit dacă continău să vorbească despre pericolele coronavirusului.

Polițist: Autoritățile vor să cooperezi, ascăltă ce spune poliția și încetează cu acest comportament ilegal. Poți face asta? Li Wenliang: Pot. Polițist: Dacă insiști cu aceste concepții și continui activitățile ilegale, ve fi pedepsit conform legii. Înțelegi? Li Wenliang: Înțeleg.

Un selfie făcut ulterior de acesta în arăta palid și conectat la un aparat de ventilare mecanică. Înainte să moară, medicul Li Wenliang a postat un ultim mesaj pe platforma de socializare Weibo.

„Astăzi, testul a fost pozitiv, praful s-a așternut iar diagnosticul a fost confirmat”, a scris el în ultimul său mesaj.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult