Modifica setarile cookie
Toate categoriile

UE și NATO finalizează declarația prin care vor cere Rusiei: ”Să oprească imediat războiul și să se retragă din Ucraina”

După luni de întârzieri, se așteaptă ca UE și NATO să lanseze oficial în curând un apel comun pentru ca Rusia să-și oprească războiul și să părăsească Ucraina și să-și ofere sprijin deplin Kievului, scrie Politico.

Declarația este în lucru de mai bine de un an, dar a întârziat din cauza tensiunilor dintre Turcia și Cipru, au spus diplomații. Acum, o versiune finală este aproape de finalizare, iar doi diplomați au spus că este de așteptat să fie prezentată în curând, posibil luni sau marți – sau la începutul anului 2023, informează Politico.

Deși textul este în mare parte neremarcabil, oficializarea lui ar reprezenta o realizare diplomatică considerabilă, având în vedere timpul necesar pentru a ajunge acolo. Inițial, documentul era de așteptat să fie aprobat la summitul NATO de la Madrid în iunie anul trecut.

Chiar dacă documentul este aproape gata, unii rămân sceptici, spunând că îl vor crede doar când vor vedea ceremonia publică.

Frustrarea a crescut din cauza întârzierilor. În septembrie, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen , a scris pe Twitter că „a sosit momentul să ajungem la un acord asupra unei noi declarații comune pentru a duce parteneriatul nostru mai departe”. Și, la începutul lunii, Parlamentul European s-a plâns că „în ciuda cooperării efective pe teren”, „târâirea picioarelor este deosebit de remarcabilă în ceea ce privește a treia declarație comună mult așteptată”.

Citește și
Iran
Fost expert FBI: Rusia ar ajuta Iranul să construiască arme nucleare, în schimbul promisiunii de a-și uni forțele în război

Textul a fost negociat în principal între biroul președintelui Consiliului European, Charles Michel, Comisie și NATO.

În proiectul aproape final, UE și NATO cer Rusiei „să oprească imediat acest război și să se retragă din Ucraina” și își reiterează „sprijinul neclintit și continuu pentru independența sa”.

Ei au convenit, de asemenea, „să sprijine pe deplin dreptul inerent al Ucrainei la autoapărare și de a-și alege propriul destin”. Și ei spun că „războiul brutal al Rusiei” a „exacerbat o criză alimentară și energetică care afectează miliarde de oameni din întreaga lume”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult