UE condamnă decizia lui Donald Trump cu privire la minele antipersonal
„Utilizarea lor oriunde, în orice moment şi de către orice actor este total inacceptabilă pentru Uniunea Europeană”, a avertizat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.
Această decizie „subminează normele mondiale împotriva minelor antipersonal, ceea ce a permis salvarea a zeci de mii de persoane în cursul ultimilor 20 de ani”, a subliniat el într-un comunicat.
„Majoritatea victimelor acestor mine sunt copii”, a amintit Borrell. „Aceste arme sunt incompatibile cu dreptul internaţional umanitar”, a menţionat responsabilul european.
Toate statele membre ale Uniunii Europene au aderat la Convenţia privind interzicerea minelor antipersonal, care numără 164 de semnatari.
„Uniunea Europeană şi SUA sunt ambele importante donatoare de asistenţă în lupta împotriva minelor la nivel mondial, susţinând deminarea, sensibilizarea cu privire la riscurile legate de mine, asistenţa victimelor şi distrugerea stocurilor', a insistat Josep Borrell. 'Reautorizarea utilizării de mine antipersonal nu doar că vine în contradicţie directă cu aceste acţiuni, ci afectează negativ şi ordinea internaţională bazată pe reguli”, a ţinut să evidenţieze Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.
„UE speră că SUA vor rămâne un partener şi furnizor de asistenţă de prim plan în lupta împotriva minelor”, a concluzionat el.
Donald Trump a ridicat vineri restricţiile impuse din 2014 armatei americane privind utilizarea minelor antipersonal şi a autorizat utilizarea unei noi generaţii de astfel de proiectile despre care se crede că ar fi capabile să cruţe populaţia civilă.