Ucrainenii încearcă să țină pe loc forțele invadatoare cu ajutorul obuzierelor americane M777, în Harkov
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Alte atacuri au fost înregistrate în Melitopol și în portul Berdiansk, ocupat de ruși încă din primele zile ale războiului.
De cealaltă parte, rușii au bombardat o bază militară ucraineană din Vinnița. Iar riscul unui dezastru nuclear este real.
Declarația a fost făcută de șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, după bombardamentele asupra centralei nucleare de la Zaporijie.
Acestea sunt primele imagini din centrala nucleară de la Zaporijia, atacată cu rachete în acest weekend.
Ministerul rus al apărării susține că filmarea arată urmele proiectilelor lansate de armata ucraineană, în zona unde sunt depozitate containere cu combustibil nuclear uzat. Ucrainenii spun, însă, că rachetele au fost trase chiar de ruși. Un angajat al centralei a fost rănit și mai multe clădiri au fost avariate, dar nu au fost semnalate scurgeri radioactive.
Volodimir Zelenski: Nicio națiune din lume nu se poate simți în siguranță atunci când un stat terorist atacă o centrală nucleară. Doamne ferește să nu se întâmple ceva ireparabil, pentru că nimeni nu o să mai poată opri contaminarea radioactivă. E nevoie de un răspuns puternic al comunității internaționale la aceste atacuri rusești împotriva celei mai mari centrale nucleare din Europa.
În paralel zeci de localități ucrainene au fost bombardate pe linia frontului din regiunea Donețk, în est, dar și în sud. Rușii trag cu artileria și lansează salve de rachete, de la sol și din aer.
Oleksandr Zagorodniy, corespondent 1+1: De zile întregi, orcii (rușii) bombardează pozițiile alor noștri. Soldații de aici trebuie să rămână în viață și să reziste. Dacă ei rezistă, mențin întreaga linie a apărării.
Ucrainenii folosesc tot ce au la îndemână ca să reziste asaltului. Au transformat sute de drone comerciale în arme letale, atașându-le grenade cu ajutorul cărora fac prăpăd în rândurile rușilor, în atacuri coordonate, adânc în spatele frontului. Dar războiul nu poate fi câștigat fără artilerie cu bătaie lungă.
În regiunea Harkov, ucrainenii încearcă să țină pe loc forțele invadatoare cu ajutorul obuzierelor americane M777. Duelurile de artilerie sunt îndârjite.
Președintele ucrainean Zelenski a avertizat Rusia să nu țină referendumuri de alipire la Rusia sau de independență în teritoriile ocupate.
Volodimir Zelenski: Nu vom renunța la nimic din ce e al nostru și, dacă ocupanții merg pe poteca pseudo-referendumurilor, vor închide orice posibilitate de negociere cu Ucraina și cu lumea liberă, negociere de care partea rusă o să aibă nevoie la un moment dat.
Pe de altă parte, o navă străină a intrat într-un port ucrainean pentru prima oară de la începutul războiului, pentru a încărca cereale.
Duminică, patru nave cu grâu și semințe de floarea soarelui au plecat din două porturi ucrainene de la Marea Neagră - Odesa și Chornomorsk. Vor călători printr-un coridor sigur de tranzit pe mare, apoi vor intra în strâmtoarea Bosfor. După inspecții, două nave vor ancora în Turcia, iar celelalte pornesc mai departe spre Italia și China. Conform acordului încheiat cu Turcia și ONU, luna trecută, Rusia s-a angajat să nu tragă asupra navelor cu cereale aflate în tranzit, în timp ce Ucraina s-a angajat să le ghideze prin apele minate.