Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ucrainenii duc lupte „dificile” în Kursk, anunță Zelenski. Planurile Kievului cu teritoriul capturat de la ruși

Your browser doesn't support HTML5 video.

Forțele ucrainene continuă să ducă lupte „dificile” în regiunea rusă Kursk. Volodimir Zelenski a anunțat că trupele Kievului continuă ofensiva pe teritoriul inamic, deși Moscova insistă că a oprit avansul acestora.

Pe de altă parte, Statele Unite au negat public că au ajutat în planificarea, ori pregătirea operațiunii surpriză declanșată de Ucraina în urmă cu o săptămână. Aproape 200.000 de oameni din Kursk și Belgorod și-au părăsit locuințele din cauza luptelor.

Imaginile, filmate de un soldat ucrainean, surprind cum o dronă rusească lovește un vehicul care transporta trupele Kievului într-o zonă neidentificată din Kursk. Alte cadre, postate pe internet, arată cum forțele ucrainene ucid mai mulți militari ai Moscovei într-o ambuscadă, tot pe teritoriul Rusiei.

Sunt doar frânturi din ceea ce președintele Volodimir Zelenski a definit drept „lupte tot mai dificile și intense” duse de militarii lui în Rusia.

Oleksandr Sîrski, comandantul-şef al armatei ucrainene: „În ultimele 24 de ore, forțele noastre au avansat în mai multe direcții, între unu și trei kilometri. Am preluat controlul unei suprafețe de 40 de kilometri pătrați. În momentul de față, 74 de localități sunt sub controlul nostru. Luptele continuă de-a lungul întregii linii a frontului”.

Citește și
Kursk
Ucraina a declarat că va opri ofensiva în Rusia dacă aceasta acceptă o pace justă. „Vrea să protejeze vieţile poporului său”
Ucrainenii își continuă avansul în teritoriile rusești

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Am demonstrat, în mod repetat, că noi, ucrainenii, suntem în stare să ne atingem obiectivele în orice situație și că suntem capabili să ne apărăm interesele și independența. Trebuie să valorificăm pe deplin realizările noastre. Și vom face asta”.

Noile cuceriri se adaugă altor o mie de kilometri pătrați care, potrivit Kievului, ar fi intrat sub controlul ucrainenilor în prima săptămână a operațiunii.

Georgii Tâhâi, purtător de cuvânt al ministerului ucrainean de externe: „Spre deosebire de Rusia, Ucraina nu are nevoie de proprietățile altora. Ucraina nu este interesată să păstreze acest teritoriu din regiunea Kursk, dar vrem să protejăm viețile ucrainenilor. Când Rusia va accepta o pace justă, raidurile forțelor defensive ucrainene vor înceta”.

Moscova anunță că a respins atacul ucrainenilor

La rândul său, Moscova a dat publicității imagini cu forțele care luptă cu inamicul în Kursk. Și insistă că a oprit avansul invadatorilor.

Michael Clarke, analist: „Moscova nu va accepta ca aceste lupte să dureze prea mult, să se transforme într-un război de uzură. Trebuie să scoată forțele ucrainene de pe teritoriul Rusiei urgent. Acest lucru e foarte important. Prin urmare, va lua cele mai bune unități militare din alte părți și le va duce în Kursk”. Pe de altă parte, Rusia nu și-a retras forțele de pe frontul din Donbas, unde are inițiativa, așa cum a sperat Kievul. În schimb, va trimite în Kursk trupe staționate în enclava Kaliningrad, potrivit ministerului lituanian al apărării.

Rușii au făcut planuri pentru a ataca teritoriul NATO

Pe de altă parte, cotidianul Financial Times a intrat în posesia unor documente secrete, care dezvăluie planurile Moscovei pentru o serie de 32 de atacuri țintite – inclusiv în România – în primele etape ale unui potențial conflict cu NATO. De fapt, ar fi o prezentare pentru ofițerii ruși care conține doar o mică parte din „sutele, dacă nu miile, de ținte cartografiate în întreaga Europă, inclusiv ținte militare și de infrastructură critică”, a explicat un fost oficial NATO. Moscova și-ar fi instruit marina pentru a lovi țintele vizate inclusiv cu rachete cu capacitate nucleară. Pe hărțile prezentate de publicație, pe baza documentelor rusești, figurează trei ținte potențiale din estul și sud-estul țării noastre. Financial Times nu le menționează, dar în zonele marcate pe hartă se află posibile obiective pe care Moscova le-ar considera importante - cum ar fi podul Giurgiu-Ruse, baza care adăpostește scutul antirachetă de la Deveselu, portul Constanța și baza NATO de la Kogălniceanu. Planurile au fost făcute între 2008 și 2014, așadar înaintea invaziei ruse din Ucraina.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult