Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ucrainenii anunță retragerea din Severodonețk. Trupele Kievului, în pericol de a fi prinse în capcană

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rusia începe să prindă viteză în Estul Ucrainei, unde a cucerit mai multe localități și se apropie tot mai mult de principalul obiectiv, acela de a înconjura orașele Lîsîceansk și Severodonețk.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

Ucrainenii s-au retras din mai multe zone unde erau în pericol să fie prinși în capcană, iar luptele sunt în continuare intense pe linia frontului.

În ciuda războiului de uzură, în care ambele părți aruncă tot mai multe unități, negocierile de pace par un obiectiv tot mai îndepărtat.

În Donbas continuă luptele grele. Rușii au reușit să traverseze râul Doneț și aproape au închis așa-zisa "pungă" în care se află orașele Severodonețk și Lîsîceansk și câteva mii de militari ucraineni.

Șeful de stat major al armatei ucrainene a cerut Kievului permisiunea de a retrage trupele pe noi poziții defensive. Cu toate astea, un lider separatist din Donbas și fost ofițer al serviciului rus de informații susține că Rusia încă este departe de a obține o victorie categorică în războiul cu Ucraina.

Citește și
nikolaev
Război în Ucraina, ziua 121. Primarul din Nikolaev: Locuitorii ar trebui să plece. Orașul este bombardat zilnic

Igor Strelkov, fost ofițer FSB și lider separatist: „Nu există victorii tactice care să câștige războaie. Puteți cuceri zece Severodonețkuri, dar războiul nu va fi câștigat. Pentru a câștiga, trebuie să învingeți forțele armate ale inamicului”.

Localitatea Ceasiv Yar, ținta bombardamentelor

Între timp, rușii continuă războiul cu populația civilă. Mai multe proiectile au căzut în ultimele zile în localitatea Ceasiv Yar din regiunea Donbas. Mai multe clădiri au fost avariate, spre spaima localnicilor.

Hanna Bilous, localnic: „Prima explozie a fost foarte puternică. Mă uitam la TV când s-a clătinat clădirea. M-am apropiat de fereastră, balconul era rupt, totul era rupt. Ferestrele erau închise, dar nu blocate. A doua explozie a fost în apropierea clădirii și unda de șoc m-a aruncat pe spate”.

Rușii încearcă să blocheze, cu ajutorul bombardamentelor, circulația trupelor ucrainene pe șoseaua care leagă Bahmut de Lîsîceansk.

Ihor Malosol, localnic: „Nu știu ce se va întâmpla. O să fie Noua Rusie sau Ucraina aici? Am putea avea două răspunsuri. Cineva o să câștige războiul... Noi nu știm. Suntem mândri de Ucraina. Dar vedeți... toată lumea spune că Rusia ne bombardează”.

De altfel, chiar dacă rușii s-au retras din Harkov, echipele de pirotehniști încă recuperează proiectile neexplodate din clădirile și de pe străzile orașului.

Ihor Ovcharuk, șeful unității de deminare umanitară: „Momentan, orașul e relativ liniștit și putem să facem aceste operațiuni. Am pierdut mult timp, când nu s-a făcut nimic”.

În zona frontului, încă se găsesc voluntari care își riscă viețile ca să-i evacueze pe civilii care n-au apucat să plece la timp din Donbas.

Kievul mizează pe armamentul trimis de SUA

Cu obuziere puternice și precise ca acestea, livrate de americani, ucrainenii speră să contracareze superioritatea masivă a inamicului în putere de foc.

Thomas Wiegold, expert militar: „Ce se va întâmpla în continuare pe front depinde foarte mult de livrările de armament greu, mai ales artilerie, din partea Occidentului”.

În Ucraina au ajuns în sfârșit și primele piese de artilerie furnizate de Germania: trei obuziere autopropulsate. Urmează să ajungă și trei lansatoare multiple de rachete, 30 de blindate antiaeriene Ghepard și încă șapte obuziere.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult