Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ucraineancă: „Soțul striga să ieșim din mașină și să fugim. Dar fiica mea a căzut, zăcea acolo lângă mașină. Era decapitată.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Rusia a confirmat că Moskva, nava amiral a Flotei Mării Negre, s-a scufundat după o explozie la bord. Unii experți avertizează că este posibil ca vasul să fi avut chiar și focoase nucleare. Dar nu există vreo confirmare în acest sens.

Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

Rușii susțin că tot echipajul, care putea avea până la 510 marinari, a fost salvat. Dar, un fost adeversar politic al lui Putin, acum exilat susține că sute de membri ai echipajului sunt dați dispăruți.

Moskva, nava amiral a Flotei Mării Negre, serios avariată, a fost remorcată spre port, dar s-a scufundat din cauza furtunii, după cum susţine ministerul rus al Apărării. Kievul spune că rachetele sale au lovit crucişătorul, însă ruşii nu au anunţat niciun fel de atac. Şi își mențin explicaţia pentru dezastru - un incendiu ar fi provocat explozia muniţiei de la bordul navei.

Volodomir Zelenski: “Am arătat că navele ruseşti pot merge... doar la fund”.

Citește și
Moskva
Expert: Marina rusă și-a dovedit incompetența. Vrea în Pacific și Atlantic, dar nu face față nici măcar în Marea Neagră

Crucișătorul cu rachete, de aproape 12.500 de tone, modernizat după epoca sovietică, era cea mai mare nava de război a Rusiei, de la Al Doilea Război Mondial și până acum.

În 2015, o echipă CNN a fost la bordul Moskva, pe când nava era în Mediterană, în largul coastelor Siriei. Căpitanul avertiza: "Moskva, plină de rachete, e o armă amenințătoare".

Jake Sullivan, U.S. Național Security Advisor: “Este o lovitură grea pentru Rusia. Este nava lor amiral, botezată cu numele capitalei şi acum au fost siliţi să admită că a fost serios avariată. Au fost nevoiţi să aleagă dintre două versiuni: Pe de o parte că a fost doar incompetenţă, pe de altă parte că nava a fost atacată. Nicio variantă nu dă bine pentru ei”.

John Kirby, Pentagon Press Secretary: „Este, cu siguranță, plauzibil și posibil că nava să fi fost lovită cu o rachetă ucraineană Neptun sau poate mai multe. Rachetele Neptun puteau lovi până la distanţa unde se află Moskva, 95 - 100 de kilometri, la sud de coasta Odessei. Însă, evident, este o lovitură grea pentru flota rusă de la Marea Neagră. Vorbim despre un crucişător, o navă de război cu mari capacităţi de luptă, cu un echipaj de 500 marinari”.

Rusia și-a retras la o distanță mai mare de țărm celelalte cinci nave care formează blocada maritimă a Ucrainei.

Un politician rus a izbucnit în lacrimi LIVE când a aflat de Moskva

Un politician și cunoscut regizor rus a izbucnit în lacrimi în timpul unei emisiuni TV din cauza scufundării "Moskvei", uitând varianta oficială a Rusiei potrivit căreia nava a fost avariată de o explozie a muniției.

Vladimir Bortko: “Este motiv de război! Absolut!”

La câteva ore după scufundarea crucișătorului Moskova au fost explozii puternice în zona Kievului, Harkovului și altor orașe ucrainene. Iar ministerul rus al Apărării a confirmat lovituri cu rachete, inclusiv asupra capitalei. Şi a avertizat că ele vor spori, ca răspuns la pretinse atacuri teroriste și acte de sabotaj pe teritoriul rus. Joi, Rusia a acuzat Ucraina că a trimis elicoptere dincolo de graniţă pentru atacuri în mai multe localități rusești.

Pe linia frontului, în ceea ce se anunță bătălia pentru Donbas, ucrainenii trăiesc sub teroarea bombardamentelor. Localnicii din Avdiivka erau obișnuiți cu explozia obuzelor, în conflictul cu separatistii pro-ruși din est. Dar spun că niciodată nu a fost că acum.

Clarissa Ward, CNN: „I-am spus că ar fi mai bine să mergem la el acasă pentru că sunt bombardamente. Mi-a spus că acolo unde locuieşte el este şi mai rău. Se aud constant bombardamentele. Aici jos este un adăpost, dar se vede că această clădire a fost deja lovită”.

Zeci de oameni trăiesc în ceea ce era înainte un magazin de haine.

Femeie: “Ne e frică să rămânem, dar ne este frică şi să plecăm... Este soarta, fie că încerci să fugi, fie nu”.

Pe zidul unui bloc bloc a fost pictată o icoană a Fecioarei Maria, o implorare pentru protecţie. Dar artilera rusă şi raidurile aeriene nu contenesc.

Denis, voluntar Severodonetsk: "Oraşul meu este zdrobit. Este distrus".

Severodonetsk este că un avanpost, oraşul ucrainean cel mai îndepărtat, în interiorul regiunii Donbas, care se află sub controlul forţelor ucrainene

Femeie: “Este cumplit. Nu mai suport încăperea asta. Mi-e atât de frică. Vreau doar să fie linişte”.

Femeie: „Eram în bucătărie când a început. Bubuituri peste tot...”

Zeci de trupuri neînsufleţițe umplu până la refuz morgă spitalului

Ben Wedeman, CNN: „Mormintele din acest cimitir sunt săpate în grabă, de când a început războiul. Uităţi-vă la datele de pe cruci: 7 aprilie, 9 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie... Şi tot aşa...”

Victoria nu-și poate stăpâni lacrimile când vede pe telefonul mobil imagini de la înmormântarea fiicei sale. Soțul ei și fetiță au încercat să fugă, dar mășînă a fost surprinsă de o explozie în apropierea unui punct de control rusesc...

Victoria: „Soțul meu striga la noi să ieșim din mașină și să fugim. Dar fiica mea a căzut, zăcea acolo lângă mașină... Era decapitată”.

Victoria și fiica ei mai mică, de un an, au scăpat cu viață, dar au fost prinse de ruși și închise în subsolul unei școli, într-un sat de lângă Cernigău. Acolo spun localnicii, 300 de oameni au fost ținuți prizonieri, săptămâni întregi. Cel puțin 18 dintre ei au murit acolo.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult