Ucraina vrea să grăbească procesul de aderare la UE. „Este o situație excepțională. Dosarul să fie analizat cât mai curând”
"Cu tot respectul faţă de vechii noştri parteneri, în ceea ce priveşte integrarea europeană, Georgia şi Moldova, cazul Ucrainei este absolut excepţional. Insistăm ca dosarul Ucrainei să fie analizat individual şi să fie analizat cât mai curând posibil. Procedurile pot fi şi ar trebui să fie suprimate, pentru a asigura un proces uşor de integrare a Ucrainei în Uniunea Europeană, pentru binele tuturor, al Ucrainei şi al Uniunii Europene", a arătat Kuleba, într-o conferinţă de presă online, pentru presa străină.
El a transmis un mesaj către Franţa, care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
"Mesajul meu către preşedinţia franceză este simplu: preşedintele Macron a demonstrat că este un lider în recentele luni, când a gestionat situaţia de securitate din Europa. Acum are puterea şi statutul moral de a fi un lider al grăbirii integrării Ucrainei în Uniunea Europeană. Acest lucru va transmite un mesaj foarte clar către poporul ucrainean - că atunci când Europa spune că suntem parte din ea, vorbeşte serios. În al doilea rând, va fi un mesaj serios către preşedintele Putin, anume că, orice încearcă să facă, poate să arunce sute de bombe asupra noastră, dar asta nu va schimba alegerea poporului ucrainean, de a face parte din UE", a arătat şeful diplomaţiei de la Kiev.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni, că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană.
Zelenski a cerut Uniunii Europene să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.
Această procedură nu există ca atare, iar integrarea în UE este un proces de durată pentru ca legislaţia ţării candidate să fie armonizată cu dreptul european, notează AFP. Procesul necesită negocieri complexe asupra a numeroase subiecte şi criterii dificile de respectat pentru o ţară în război, cum ar fi stabilitatea politică şi o economie de piaţă viabilă.
În plus, o astfel de aderare necesită aprobarea unanimă a celor 27 de state membre.
"Aderarea este o cerere exprimată de mult timp de Ucraina. Însă există diferite opinii şi sensibilităţi în cadrul UE despre extindere. Ucraina va transmite o cerere oficială, Comisia Europeană va trebui să dea un aviz oficial, iar apoi se va pronunţa Consiliul", a explicat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel.