Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ucraina susține că o activitate neobișnuită a rușilor are loc în Marea Neagră. 20 de nave, trimise de urgență după drona SUA

Potrivit ucrainenilor, Rusia a mobilizat 20 de nave de război și o mulțime de unități ale flotei auxiliare în Marea Neagră, acolo unde, marți, o dronă a armatei SUA a fost doborâtă de două avioane de luptă ale Kremlinului.

Printre aceste nave se numără mai multe portavioane care pot fi echipate cu zeci de rachete Kalibr. Acest lucru a fost declarat de șefa centrului de presă comun al Forțelor de Apărare din Sud, Nataliya Gumenyuk, potrivit Obozrevatel.

"Monitorizăm cu atenție formarea navelor în Marea Neagră și acțiunile inamicului. Am înregistrat o activitate atipică și numărul formațiunii sale de nave. În prezent, în Marea Neagră există 20 de unități, inclusiv patru portavioane de rachete", a explicat ea.

Potrivit acesteia, printre acestea există și un submarin dotat cu rachete Kalibr.

În plus, a adăugat Humenyuk, în zona maritimă au fost înregistrate multe unități ale flotei auxiliare a Federației Ruse. Toate navele sunt dispersate, așa că este posibil ca în acest fel rușii să vrea să găsească epava dronei americane MQ-9 Reaper, scufundată în Marea Neagră din cauza incidentului cu avioanele de vânătoare rusești din 14 martie.

Citește și
drona avion rus
Moscova susține că spionajul american reprezintă una dintre cauzele incidentului dintre avioanele rusești și drona americană

Amintim că, marți (14 martie), o dronă americană lansată de la baza militară din Câmpia Turzii și controlată de la distanță, de la baza aeriană Ramstein (Germania), a fost surprinsă deasupra Mării Negre de două avioane de luptă ale Rusiei. Ulterior, se pare că elicea aparatului de zbor fără pilot a fost lovită de unul dintre avioane, în timp ce acestea s-au „jucat” cu obiectul SUA. Drona americană a căzut în mare, în apropiere de Crimeea, iar acum ar fi început o cursă a abelor tabere de recupare a aparatului de zbor.

Rusia acuză spionajul american

Moscova admite interceptarea aeronavei de către avioanele sale de luptă, dar neagă orice contact care ar fi dus la prăbuşire.

Mai mult, Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, miercuri, în timpul unei convorbiri cu omologul său american, Lloyd Austin, că „intensificarea” operaţiunilor de spionaj desfăşurate de Statele Unite a fost una dintre cauzele incidentului dintre aviaţia rusă şi o dronă americană din Marea Neagră, conform AFP, potrivit News.ro.

"Cauzele incidentului sunt nerespectarea de către Statele Unite a zonei de zbor restricţionate anunţată de Rusia şi stabilită ca urmare a desfăşurării operaţiunii militare speciale (în Ucraina), precum şi intensificării activităţilor de spionaj împotriva intereselor Rusiei”, a spus Serghei Şoigu într-o declaraţie a Ministerului rus al Apărării.

"Zborurile dronelor strategice americane din Crimeea sunt de natură provocatoare, ceea ce creează condiţiile unei escalade în Marea Neagră", continuă acest comunicat de presă publicat după convorbirea dintre Şoigu şi Lloyd Austin.

"Rusia nu doreşte o astfel de desfăşurare a evenimentelor, dar acum va reacţiona proporţional la orice provocare", adaugă ministerul, considerând că "principalele puteri nucleare trebuie să acţioneze în cel mai responsabil mod posibil, în special prin menţinerea unor canale de comunicare deschise pentru a discuta despre orice situaţie de criză”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult