Ucraina respinge responsabilitatea pentru exploziile din Crimeea
„Desigur că nu avem nimic de-a face cu asta. Acestea sunt, probabil, mecanisme compensatorii în cadrul managementului ineficient al forţelor armate ale Federaţiei Ruse”, a spus Podoliak, întrebat într-o conferinţă de presă referitor la aceasta, transmite EFE.
Cauzele explozieiPodoliak a spus că exploziile ar fi putut avea diverse cauze, de la o detonare accidentală a muniţiei, după cum susţine Ministerul rus al Apărării, până la rezultatul unei gestionări ineficiente.
Cu toate acestea, oficialul ucrainean nu a exclus în totalitate ipoteza unei acţiuni a „partizanilor” care doresc eliberarea Crimeii.
„Desigur, oamenii care trăiesc în ocupaţie înţeleg că vremurile ocupaţiei se apropie de sfârşit şi trebuie să-şi arate poziţia. Recuperarea Crimeii este ceva care trebuie să se întâmple”, a spus el.
Despre posibila implicare a unor rezidenţi din Crimeea în exploziile de marţi de la o bază aeriană din peninsulă scrie miercuri şi publicaţia americană The New York Times.
Pentru a atinge ţinte cu mult în spatele liniilor inamice ruseşti, armata ucraineană ar fi putut recurge la rezidenţi din teritoriile ocupate loiali guvernului de la Kiev, apreciază ziarul american, numindu-i pe aceştia din urmă „luptători din umbră” sau „partizani”, potrivit EFE.
Rusia atribuie seria de explozii unui accidentAcestora li se atribuie o serie de atacuri misterioase recente: îmbolnăvirea subită a primarului numit de Kremlin în oraşul Herson, aflat sub ocupaţie rusă, care a trebuit să fie evacuat la Moscova în weekend; uciderea prin împuşcare a directorului adjunct dintr-un alt oraş important din regiune la nici 24 de ore; o serie de explozii la o bază aeriană rusă din Crimeea marţi.
Referitor la acest din urmă incident, soldat cu un mort, Ministerul rus al Apărării a confirmat seria de explozii, atribuind-o unui accident.
„Pe teritoriul aerodromului Saki, în apropiere de oraşul Novofiodorovka a avut loc detonarea mai multor muniţii într-o zonă protejată de depozitare”, a indicat ministerul într-un comunicat.
Cu toate acestea, scrie The New York Times, un ofiţer superior militar ucrainean familiarizat cu situaţia a spus că forţele Kievului s-ar fi aflat în spatele exploziei.
„Aceasta este o bază aeriană de unde decolau cu regularitate avioane pentru atacuri împotriva forţelor noastre în teatrul de operaţiuni din sudul ţării”, a afirmat acesta, sub rezerva anonimatului.
Oficialul respectiv nu a dezvăluit tipul de armă folosit în atac, spunând doar că „a fost folosit un dispozitiv fabricat exclusiv în Ucraina”, potrivit Times.
Potrivit cotidianului citat, un atac ucrainean asupra forţelor ruse din peninsula Crimeea ar reprezenta o extindere semnificativă a eforturilor ofensive ale Ucrainei, care până acum aveau ca obiectiv respingerea trupelor ruse din teritoriile ocupate după 24 februarie, când a început invazia.
În plus, ar fi un motiv jenant pentru preşedintele rus Vladimir Putin care vorbeşte deseori despre Crimeea, anexată ilegal în 2014, de parcă ar fi un teritoriu sacru.
Înregistrările video verificate şi analizate de The New York Times arată o coloană de fum ridicându-se din baza aeriană chiar înainte de producerea a cel puţin trei explozii: două imediat una după alta şi o a treia câteva clipe mai târziu.
Din aceste videoclipuri nu este clar ce anume a provocat exploziile. În plus, un videoclip încărcat pe reţelele de socializare arată cel puţin un avion de război, un Su-24M, distrus pe pista bazei. Unele media ucrainene au indicat miercuri că cel puţin nouă avioane de luptă ruseşti au fost distruse la baza de lângă Novofiodorovka.
Atacul a implicat forţe de rezistenţă loiale guvernului de la KievUn înalt oficial ucrainean a spus că atacul a implicat forţe de rezistenţă loiale guvernului de la Kiev, dar nu a dezvăluit dacă acele forţe au efectuat atacul sau au ajutat unităţi militare ucrainene regulate să atace baza, aşa cum s-a întâmplat uneori în alte teritorii ocupate de Rusia.
Rusia ezită oficial deocamdată să atribuie Ucrainei responsabilitatea pentru atacurile asupra aerodromului din Novofedorovka din Crimeea ocupată, deoarece aceasta ar dovedi ineficienţa sistemului rus de apărare antiaeriană, consideră analişti ai Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW).