Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ucraina prezintă Pentagonului un raport privind utilizarea munițiilor cu dispersie. Ce rol joacă în schimbarea războiului

Ucraina a furnizat Departamentului de Apărare al Statelor Unite primul raport privind utilizarea munițiilor cu dispersie americane în războiul cu Rusia, scrie publicația ucraineană Obozrevatel.

În special, au fost furnizate informații cu privire la numărul de obuze rase și numărul de ținte distruse.

Raportul așteptat era o solicitare a SUA, ca parte a acordului, de a trimite în Ucraina cartușe de artilerie cu bombe cu dispersie – cunoscute sub numele de DPICM.

Într-un interviu acordat CNN luna trecută, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că intenționează să prezinte raportul omologului său, secretarul american al Apărării Lloyd Austin.

CNN a cerut Pentagonului să comenteze.

Oficialii ucraineni au spus că se așteaptă ca DPICM-urile să fie mai eficiente decât rundele standard de artilerie, în special împotriva grupărilor mari de trupe și echipamente rusești. Luna trecută, John Kirby de la Casa Albă a declarat că „au un impact asupra formațiunilor defensive ale Rusiei și asupra manevrelor defensive ale Rusiei”.

SUA, Rusia și Ucraina nu sunt semnatare ale Convenției privind munițiile cu dispersie care interzice producerea și utilizarea clusterelor și a fost semnată de peste 100 de țări.

Poate folosirea munițiilor cu dispersie să schimbe cursul războiului?  

Anterior, Forțele Armate ale Ucrainei au remarcat că munițiile cu dispersie, pe care Ucraina le-a primit deja de la SUA, pot schimba cursul războiului în favoarea Forțelor de Apărare. Această opinie a fost exprimată de purtătorul de cuvânt al Centrului Unit de Presă al Forțelor de Apărare din Regiunea Tavria, Valery Shershen, la Radio Svoboda.

„Acest lucru (obținerea de muniții cu dispersie. - Nd.) va demotiva și mai mult armata rusă de ocupație și va schimba radical situația în favoarea Forțelor de Apărare ale Ucrainei”, a spus Shershen.

El a subliniat, de asemenea, că în toate teritoriile în care se plănuiește utilizarea unei astfel de muniții se va efectua o mascare separată, astfel încât, după eliberare, acolo să se efectueze deminare suplimentară.

„Munițiile cu dispersie vor fi folosite doar în acele zone în care este concentrată armata rusă, pentru a sparge apărarea inamicului”, a adăugat Shershen.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult