Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ucraina le oferă tablete cu iod localnicilor din Zaporojie. Situația de la centrala nucleară rămâne „precară și periculoasă”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Autoritățile din Ucraina vor să extindă evacuările obligatorii pentru civilii care locuiesc pe linia frontului. Vizate sunt anumite cartiere din Harkov, Nikolaev și Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Activitatea acesteia a fost reluată parțial, după ce joi a fost deconectată de la rețeaua de electricitate.

Cu toate astea, există în continuare temeri privind o scurgere de radiații. Potrivit Associated Press, în zonă au început să fie distribuie tablete de iod.

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică vor vizita centrala de la Zaporojie săptămâna viitoare, relatează publicația The Wall Street Journal.

Vineri, centrala, cea mai mare din Europa, a fost reconectată la rețeaua electrică a Ucrainei după ce fusese oprită temporar de ruși.

Citește și
zaporojie
Centrala nucleară de la Zaporojie a fost reconectată la rețeaua de electricitate. Generatorul de rezervă, pornit de urgență

Noi imagini suprinse din satelit arată incendiile izbucnite în jurul complexului în ultimele zile.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Vreau să subliniez faptul că la Zaporojie situația rămâne precară și periculoasă. Orice acțiune a Rusiei care ar putea declanșa oprirea reactoarelor va pune din nou centrala la un pas de dezastru”.

Centrala nucleară de la Zaporojie numără șase reactoare de concepție sovietică

Centrala nucleară de la Zaporojie are șase reactoare de concepție sovietică, răcite cu apă, care conțin uraniu 235, ce are un timp de înjumătățire de peste 700 de milioane de ani. Cel mai mare risc pentru reactoare e scăderea aprovizionării cu apă. Este prima oară când un obiectiv nuclear a ajuns pe linia frontului într-un conflict major.

Experții atrag, totuși, atenția asupra unor diferențe notabile față de accidentul din 1986.

Mark Wenman, lector în domeniul materialelor nucleare, Imperial College London: „E vorba de reactor cu apă sub presiune, foarte diferit de cel de la Cernobîl. Principala diferență este că reactoarele de la Zaporojie au structura izolatoare, una extrem de solidă, din beton cu o grosime de cel puțin un metru”.

În schimb, Energoatom, agenţia nucleară de stat ucraineană, susține că Rusia ar fi adus 10 laboratoare chimice în Melitopol, pentru a evita consecințele unui eventual accident. Orașul se află la aproximativ 120 de kilometri de Zaporojie.

Vladimir Putin își mărește armata

Dar conflictul armat nu ia pauză. Forțele Kievului au lovit din nou podul Antonovski, ce leagă cele două maluri ale Niprului. De cealaltă parte, combatanții ruși au început să atace din nou regiunea Kiev. Exploziile s-au auzit într-un district aflat la nord de capitală, în apropiere de granița cu Belarus.

Proiectilele rușilor au lovit și o școală din Sloviansk.

Între timp, Vladimir Putin a semnat un decret pentru mărirea cu 10% a efectivelor armatei, până la 1.150.000 de oameni. "Rușii trebuie să cumpere și mai mulți saci pentru cadavre", a reacționat ministrul ucrainean al Apărării.

Pe de altă parte, Rusia continuă să ardă în gol, zilnic, milioane de metri cubi de gaze, prin flacără deschisă, direct în atmosferă, doar ca să nu le trimită prin Nord Stream catre Germania. Potrivit expertilor, la Portoyava, nu departe de Sankt Petersburg și de granița cu Finlanda, se ard gaze în valoare de 10 milioane de dolari, în fiecare zi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult