UPDATE: Ambasadorul ucrainean la Londra: Ucraina nu-şi va reevalua demersurile vizând aderarea la NATO
Your browser doesn't support HTML5 video.
UPDATE. Ambasadorul şi-a clarificat luni remarcile anterioare referitoare la o posibilă renunţare la candidatura ţării sale la NATO, afirmând că Ucraina nu-şi va reevalua demersurile vizând aderarea la Alianţa nord-atlantică, relatează Reuters.
Întrebat dacă Ucraina ar putea sau nu să-şi "reconsidere" ambiţiile de a se alătura NATO, ambasadorul Vadim Pristaiko a declarat pentru BBC, în engleză: "Nu, nu şi mă bucur foarte mult că am această ocazie de a-mi clarifica poziţia".
El a afirmat că relatarea anterioară a BBC a fost rezultatul unei neînţelegeri.
---
SUA se așteaptă la o invazie rusă în Ucraina în orice clipăWashingtonul se așteaptă la o invazie rusă în orice clipă. În acest timp, mass-media de la Moscova, cotrolate de stat, cer intervenția trupelor ruse în Donbass pentru a-i proteja pe separatiști de un atac al armatei ucrainene!
Trupe și tehnică de luptă rusești sunt masate la frontierele din est, sud și nord ale țării vecine. Iar semnele unui potențial atac sunt tot mai numeroase.
Președintele american Joe Biden a discutat dumunică, telefonic, cu omologul său de la Kiev și l-a asigurat din nou de tot sprijinul.
În timp ce, în Rusia, continuă marșul trupelor către frontierele cu Ucraina, unele companii aeriene au anulat zborurile către și dinspre aeroporturile ucrainene. Oficialii americani susțin insistent că Moscova e gata să lanseze o ofensivă în zilele următoare.
Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al SUA: „Cred că lumea ar trebui să fie pregătită pentru Rusia, care caută să pună în scenă un pretext și apoi să lanseze o acțiune militară. Timpul e potrivit și o invazie ar putea începe, o acțiune militară a Rusiei în Ucraina ar putea începe oricând”.
Rusia „nu dă doi bani pe sancțiuni”În acest moment, Rusia a mobilizat aproape 140.000 de militari în trei mari teatre de operații. La est de Ucraina și de regiunile controlate de separatiști sunt 100.000 de soldați, 700 de tancuri și lansatoare de rachete balistice. În sud, în Crimeea anexata în 2014, Rusia a adus mii de soldați și tehnică militară, pe lângă trupele aflate deja, de decenii, în baza militară din Sevastopol. La nord, Rusia a adus în Belarus peste 30.000 de militari, trupele speciale Spetsnaz, avioane de vânătoare și sistemele de rachete Iskander, oficial pentru exerciții militare comune cu Minskul.
Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al SUA: „Modul în care și-au mobilizat trupele, felul în care au manevrat lucrurile, toate astea ne arată că există posibilitatea unei acțiuni militare majore, cât de curând”.
Unul dintre scenariile vehiculate tot mai des în Vest este un atac regizat în regiunile separatiste, în zonele cu populație rusofonă. Rusia ar urma sa dea vina pe unitățile ucrainene, apoi ar declanșa o ofensivă terestră dinspre nord, cu scopul de a izola Kievul și a forța o schimbare a regimului. Președintele american Biden a discutat, duminică, cu omologul său ucrainean și l-a asigurat că Vestul va sancționa economic Rusia, în cazul unei agresiuni.
Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al SUA: „Am făcut și liste cu elitele financiare ruse, care vor fi sancționate și nu vor putea să circule liber, să cheltuiască liber, iar asta va avea un impact asupra oamenilor din jurul președintelui Putin”.
"Nu dăm doi bani pe sancțiuni", a fost replica ambasadorului rus în Suedia, Viktor Tatarințev, într-un interviu la un post TV, care a subliniat că Rusia s-a obișnuit să se descurce chiar și sancționată de Occident. Moscova a catalogat ideea unei posibile invazii drept una fără nicio bază și a motivat că tensiunile sunt provocate, în schimb, de Kiev.
În capitala ucraineană, unii localnici continuă pregătirea armată și fac asta sub coordonarea militarilor din Batalionul Azov, o unitate considerată de extremă dreapta. Printre cei care au participat duminică la exerciții a fost și Valentyna, o bătrânică de 79 de ani.
Valentyna Konstantynovska, localnică: „Sunt gata să trag. Dacă se întâmplă ceva, o să-mi apăr casa, orașul, copiii. O să fac asta și cred că sunt pregătită. Nu vreau să-mi pierd țara și orașul”.
Denys Prokopenko, comandantul Batalionului Azov: „Dacă rușii vin să atace și încep o ofensivă majoră în Kiev, Mariupol, Odessa, oriunde... oamenii noștri trebuie să fie pregătiți”.
În ciuda pregătirilor militare, atmosfera în Kiev e una relativ liniștită.
Ce cred rușii despre ucraineniÎn tabăra cealaltă, la Moscova, rușii au altă viziune. Oamenii află de la televizor că Vestul înarmează Ucraina, care se pregătește să atace republicile separatiste pro-ruse din Donbass. Unii realizatori spun chiar că Rusia trebuie să intervină, înainte ca ucrainenii să construiască lagăre de concentrare.
Nic Robertson, Editor diplomatic internațional CNN: „Dacă stai de vorbă cu oamenii de aici, nu sunt înclinați să dea crezare publicațiilor controlate de stat și atmosfera nu anunță un război iminent. Liderii ruși nu ies la televizor ca să vorbească despre asta. Așa că oamenii par să se aștepte la ceva, dar nu la scară largă”.
Occidentalii n-au abandonat speranța că l-ar putea convinge pe Vladimir Putin, pe căi diplomatice, să dea înapoi. Cancelarul german este așteptat, luni, la Kiev, iar marți va merge la Moscova. Duminică, Olaf Scholz a avertizat Moscova că vor urma sancțiuni dure, dacă suveranitatea Ucrainei va fi încălcată.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia , Ucraina , SUA , NATO , invazie rusia
Dată publicare: 14-02-2022 10:48