Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ucraina a încercat să perturbe vânzările de alcool în Rusia. „Oamenii trebuie să fie treji pentru a face faţă propagandei”

Ucraina a încercat să perturbe vânzările de alcool în Rusia prin atacuri cibernetice, conform oficialilor de la Kiev.

Vicepremierul ucrainean Mihailo Fedorov a lăudat atacul informatic într-o conferință la Paris, conform AFP, citat de Agerpres.

„Printre lucrurile remarcabile cunoscute azi se numără atacul împotriva sistemului de accize (din Rusia), cu ajutorul căruia s-a reuşit dezorganizarea vânzărilor de alcool în Rusia,” a spus acesta.

Explicația ironică oferită de oficialii din Ucraina

„Am decis că oamenii trebuie să fie treji” pentru a putea face faţă „propagandei” guvernului de la Moscova, a explicat el ironic în cadrul evenimentului axat pe securitatea cibernetică.

Acesta a spus că în total ar fi fost afectate peste 80 de sisteme rusești, inclusiv RuTube, echivalentul platformei YouTube în Rusia care a fost blocat la începutul săptămânii, conform relatărilor din media.

Fedorov a adăugat că au fost dezactivate temporar și site-urile Kremlinului și ale FSB, principalul serviciu de securitate din Rusia.

Abilitățile Rusiei, „supraevaluate” conform vicepremierului ucrainean

„Vom putea însă să vorbim despre adevăratele rezultate, despre adevăratele succese” ale ofensivei cibernetice contra Rusiei „doar după război. Ar fi contraproductiv să le dezvăluim acum,” a mai spus vicepremierul, adăugând că abilitățile Rusiei în domeniu au fost „supraevaluate”.

Convenţia de experţi în securitate informatică Paris Cyber Summit, cu ocazia căreia Fedorov a participat la o conferinţă de presă în format video, continuă până joi.

Despre atacurile cibernetice asupra României

Săptămâna trecută, Anton Rog, directorul Cyberint (SRI), a vorbit într-un interviu pentru Știrile PRO TV despre atacurile cibernetice asupra României lansate din Rusia.

„Avem dovezi clare, tehnice, că în Guvernul României au existat încercări și poate și reușite, că nu le-am găsit noi pe toate, a cel puțin trei grupări criminalitate cibernetică care sunt asociate cu cele trei servicii de informații relevante, FSB, SVR și GRU. Cea mai recentă alertă este din zilele trecute,” a spus acesta.

„Rusia are un pattern. Înainte să înceapă un atac kinetic vine cu un val de atacuri cibernetice. Ucraina a fost un poligon pentru astfel de atacuri, iar unele reverberații au ajuns și în România,” a adăugat acesta.

Atacurile cibernetice de tip DDoS asupra României efectuate de gruparea pro-rusă Killnet nu au produs daune materiale, însă au reușit să creeze panică, lovind site-uri de notorietate.

În realitate însă, România și instituțiile site-ului se confruntă des cu tentative de atacuri, multe cu scopul de a extrage date importante.

„Când penetrează o rețea, optimizează toate procesele din administrarea de rețea, ca rețeaua să funcționeze foarte bine pentru ca tu, care ești victimă, să nu îți dai seama,” a avertizat Rog.

CITEȘTE ȘI: Killnet a atacat mai multe site-uri ale instituţiilor de stat din R. Moldova

Site-ul Poliţiei Române, atacat de hackerii pro-ruși Killnet. Problemele au fost remediate după aproximativ 2 ore

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult