Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ucraina cheltuie zilnic o avere pentru a se apăra de Rusia. Costurile, suportate de populație. Cât de mici sunt donațiile

Recent demis din funcția de ministru al Apărării, Oleksii Reznikov a dezvăluit care este costul zilnic al războiului pe care țara sa îl duce contra Rusiei.

Oleksii Reznikov, ministrul demisionar al Apărării, a declarat că o zi de război costă Ucraina 100 de milioane de dolari americani, iar acestea sunt în mare parte fonduri publice, nu taxe de voluntariat.

Printre altele, Reznikov a fost întrebat de ce există atât de puține drone în zona de luptă și de ce aceste arme sunt achiziționate din fondurile pe care cetățenii le donează voluntarilor, nu din fonduri bugetare.

"Pot să vă spun că livrările de la voluntari din 24 februarie 2022 până în prezent reprezintă 3% din tot ceea ce a ajuns în zona de război. Războiul ne costă 100 de milioane de dolari pe zi. Acum, aruncați o privire la bugetele tuturor fondurilor de voluntariat semnificative cu reputație și vedeți cât de mult colectează. Și un stat care cheltuiește în total 100 de milioane de dolari pe zi. Gândiți-vă doar la asta", a declarat Reznikov, citat de Ukrainska Pravda.

Reznikov: „Armata este cel mai mare consumator de fonduri în prezent”

Prin urmare, spune Reznikov, este nedrept să se pretindă statului că voluntarii fac totul pentru el, deoarece nu este așa.

Citește și
atac izmail
Ucraina susţine că o dronă folosită de ruşi în atacul de la Izmail a căzut pe malul românesc al Dunării. MApN infirmă

"De fapt, acest lucru este făcut de cetățenii Ucrainei - cei care muncesc, pentru că plătesc taxe, iar aceste taxe merg la buget, iar din acest buget, de asemenea, merg la armată. Armata este cel mai mare consumator de fonduri în prezent. Dar, la urma urmei, sunt necesare fonduri și pentru a menține țara în ansamblu: pentru infrastructură, reconstrucție și pentru sprijinirea celor vulnerabili din punct de vedere social. Prin urmare, trebuie să munciți și să plătiți impozite. Întreprinderile trebuie să fie active și să sprijine antreprenorii", a adăugat Reznikov.

El a precizat că nu are dreptul să discute despre contractele privind dronele, dar a spus că "oficial, doar 30 de drone ucrainene noi de diferite tipuri sunt autorizate să opereze: de recunoaștere, de atac, kamikaze etc.", inclusiv zece modele de drone FPV.

Oficialul de la Kiev a subliniat că numărul de producție a dronelor va depinde producători, dar statul este pregătit să cumpere tot ce va fi produs și pentru fonduri publice.

Totodată, Reznikov a adăugat că este foarte bine și corect ca voluntarii să anunțe strângerea de fonduri, iar cetățenii să doneze din banii proprii.

Reznikov, demis de Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, duminică seara, că a decis să îl demită pe ministrul Apărării Oleksii Reznikov.

El va cere parlamentului săptămâna aceasta înlocuirea acestuia cu Rustem Umerov, şeful Fondului Proprietăţii de Stat, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Anunţul, făcut într-un discurs video, pregăteşte scena pentru cea mai mare restructurare a instituţiei de apărare a Ucrainei în timpul războiului lansat de Rusia în februarie 2022.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult