Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ucraina a marcat Ziua Unităţii Naţionale, la data indicată anterior pentru o presupusă invazie rusă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Miercuri, la data indicată anterior pentru o presupusă invazie rusă, Ucraina a marcat Ziua Unităţii naţionale. Iar Rusia a anunţat că retrage unele dintre trupele sale de la graniţa Ucrainei.  

Totuşi, NATO spune că nu a văzut niciun semn de detensionare, în teren. Ba din contră. Într-un discurs în care s-a adresat şi ruşilor, preşedintele Joe Biden a vorbit despre 150.000 de soldaţi ruşi care pot ataca oricând Ucraina, din trei părţi.

Ministerul rus al apărării a difuzat imagini cu tancuri și vehicule militare, transportate pe un pod de cale ferată, părăsind Crimeea anexată, după ce ar fi încheiat manevrele militare din peninsulă.

Joe Biden: "Încă nu avem confirmarea că unităţile militare ruse se întorc la bazele lor permanente. Într-adevăr, analiştii noştri indică faptul că acestea rămân, în foarte mare măsură, pe o poziţie ameninţătoare. Chiar acum, şi acesta este adevărul, Rusia are peste 150.000 de soldaţi care încercuiesc Ucraina, în Belarus şi de-a lungul graniţei sale cu Ucraina. Iar o invazie rămâne, în mod clar, posibilă".

Astăzi s-au reunit la Bruxelles miniştrii apărării din NATO, iar alianţa a devenit mai puternică în fața provocărilor ridicate de criza ucraineană, după cum a spus secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

Jens Stoltenberg: "Până acum, nu am văzut niciun semn de detensionare pe teren. Dimpotrivă, se pare că Rusia continuă consolidarea dispozitivelor militare. Transmitem Rusiei un mesaj foarte clar: Suntem gata să ne aşezăm la masa negocierilor. Dar, în același timp, suntem pregătiți pentru ce e mai rău".

Joe Biden: "Dacă Rusia va invada în zilele sau săptămânile următoare vor fi pierderi umane imense pentru Ucraina. Dar şi costurile strategice pentru Rusia vor fi, de asemenea, imense. Invadarea Ucrainei se va dovedi o rană autoprovocată (pentru Rusia). Statele Unite, aliații și partenerii noștri vor răspunde decisiv".

Pe de altă parte, Kievul a anunţat că site-urile ministerului ucrainean al apărării şi a două bănci au fost vizate de piraţi informatici. Există temeri că Rusia ar putea recurge şi la atacuri cibernetice pentru a destabiliza Ucraina, de exemplu prin vizarea infrastructurii critice. Preşedintele Biden a spus că Statele Unite sunt pregătite să răspundă şi la astfel de atacuri hibride.

Discursul lui Joe Biden a venit la câteva ore după ce preşedinte Vladimir Putin a declarat că Rusia nu vrea un alt război în Europa, dar garanţiile de securitate solicitate de Moscova trebuie să fie luate în serios.

Vladimir Putin: "Avem infrastructura NATO direct în pragul casei noastre. Mai mult, se discută chestiunea aderării Ucrainei (la NATO). Se spune că nu va fi mâine. Atunci când? Poimâine? Ce se schimbă pentru noi din perspectivă istorică? Absolut nimic. Prin urmare, vrem să rezolvăm această chestiune acum - chiar acum, în viitorul apropiat, în timpul procesului de negociere".

Regiunea Donbas-ului ar trebui să fie independentă, a mai spus Putin, după întrevederea cu cancelarul Germaniei.

Vladimir Putin: "Permiteți-mi să adaug că, după evaluarea noastră, ceea ce se întâmplă acum în Donbass constituie genocid".

Cancelarul german Olaf Scholz a fost acuzat până acum că se comportă ca un lider slab în criza ucraineană și că tratează Rusia cu menajamente. Însă, în vizita sa de ieri, de la Kremlin, i-a ținut piept lui Vladimir Putin și nu s-a ferit chiar să-l ironizeze.

Olaf Scholz, cancelar german: ”Acest lucru este valabil și pentru diferitele poziții cu privire la chestiunea extinderii NATO către est. Şi este o situaţie oarecum ciudată, deoarece (această extindere) nici măcar nu este pe agendă. Acum, nu prea știu cât timp intenționează președintele să rămână în funcție. Am sentimentul că ar putea fi pentru mult timp, dar nu pentru totdeauna”.

Dacă liderii occidentali au fost ţinuţi la distanţă, la masa lungă, Putin a stat mai apropae de preşedintele brazilian Jair Bolosnaro, care a fost astăzi la Kremlin. Cei doi chiar şi-au strâns mâinile.

Dmitry Peskov, purtator de cuânt: "Noi nu ne ajustăm agenda de lucru pe baza relatărilor din presa occidentală, mai ales relatările privind o temă binecunoscută (posibilul război cu Ucraina). A fost o noapte obișnuită, am dormit liniștiți, iar dimineața ne-am început lucrul, cu calm și cu rutina zilnică".

Rapoarte anterioare ale servicilor de informaţii americane indicau data de azi drept ziua în care Rusia putea ataca Ucraina. Iar preşedintele Volodimir Zelenski a declarat 16 februarie ziua unităţii naţionale, cerându-le ucrainenilor să arboreze drapelul şi să poarte panglici în culorile naţionale - albastru şi galben. Zelenski, care este în turneu prin țară, a făcut apel la calm.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult