Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ucraina a exportat o cantitate record de energie electrică în România și alte patru țări. Anunțul Kievului

Ucraina a anunțat pentru luni, 4 martie, exportul unei cantități record de energie electrică în cinci țări vecine, printre care și România.  

Ucraina a exportat luni o cantitate record de 13 gigawați oră de energie electrică în Slovacia, Ungaria, Polonia, România și Moldova, a declarat Ukrenergo, operatorul energetic de stat al Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

Deoarece exporturile de energie electrică sunt permise doar în absența deficitelor energetice, anunțul indică o situație stabilă în acel sector, în ciuda atacurilor rusești și a consumului de iarnă.

„Astăzi, este planificat să exportăm o cantitate record de energie electrică – 13.264 megawați oră, cu capacitatea maximă în ore individuale de până la 716 megawați”, a transmis Ukrenergo pe Telegram.

Compania de stat a spus că râurile umflate de apă și vremea însorită au contribuit la o producție mai mare a hidrocentralelor și a altor centrale electrice.

Citește și
bani lei
Ajutorul pentru încălzire și suplimentul pentru energie vor fi acordate și pentru cei care nu se încadrau în plafoane
Sistemul energetic al Ucrainei a rămas stabil, în ciuda distrugerilor provocate de invadatorii ruși

„Mulțumită acestui fapt, producătorii de energie electrică au posibilitatea nu numai de a satisface pe deplin nevoile consumatorilor ucraineni, ci și de a vinde energie electrică țărilor vecine, primind fonduri pentru refacerea ulterioară după atacurile rusești”, se arată în comunicat.

În ciuda atacurilor rusești împotriva infrastructurii Ucrainei din timpul iernii, sistemul energetic al țării a rămas relativ stabil, evitând întreruperile pe scară largă care au avut loc la sfârșitul anului 2022 și începutul lui 2023.

CEO-ul Naftogaz, Oleksiy Chernyshov, a declarat că, pentru prima dată, Ucraina a trecut iarna folosind doar gaze produse pe plan intern.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult