Ucraina a eliberat orașul strategic Izium. Locuitorii, șocați și fericiți: ”E cineva în viață?”
Galerie foto
Acolo, Kievul a lansat o contraofensivă care a rupt liniile ruseşti, relatează AFP, potrivit Agerpres.
În discursul său zilnic din cea de-a 200-a zi a conflictului, preşedintele Zelenski le-a mulţumit militarilor ucraineni care "au eliberat sute de oraşe şi sate ale noastre (...) dintre care cele mai recente sunt Balaklia, Izium şi Kupiansk".
Ucraina a anunţat că trupele sale au recucerit peste 3.000 de kilometri pătraţi de teritoriu de la trupele ruse în timpul unei contraofensive în nord-estul ţării.
CITIȚI ȘI: Război în Ucraina, ziua 201. Zelenski: Lumea este impresionată. Inamicul este panicat
De altfel, unul dintre apropiații lui Vladimir Putin, liderul cecen Ramzan Kadîrov, s-a declarat revoltat de faptul că Rusia a decis să își retragă din trupele aflate în sud-estul Ucrainei.
El a calificat drept jignitor faptul că oficialii de la Moscova nu au comentat timp de mai multe zile situația cu privire la retragerea trupelor rusești din regiunea Harkov. El speră că Ministerul Apărării va trage concluziile.
Dacă în zilele următoare „nu se vor face schimbări" în ceea ce privește desfășurarea operațiunii speciale, șeful republicii cecene a promis că va contacta conducerea țării pentru a le explica situația „pe teren"
Război în Ucraina. Șoc și ... bucurie în satele ucrainene eliberate
Natalia, în vârstă de 50 de ani, a trăit cinci luni sub ocupația rusă, arată BBC News.
Fața ei se luminează în timp ce își amintește momentul eliberării - când ocupanții ruși au fost forțați să fugă din satul ei, Novovoznesenske, situat în regiunea de sud a Hersonului.
Acolo, ea s-a ocupat de agricultură în pace și liniște până când rușii au sosit pe 29 martie. Ceea ce nu au distrus, au furat, spune ea, inclusiv furculițe și linguri, dar și pantofii unui pensionar.
”Erau o grămadă”, spune ea, frământându-și mâinile în timp ce își retrăiește trauma.
Libertatea a venit, în sfârșit, pe 2 septembrie.
„Când au sosit forțele noastre armate, eram la subsol”, spune femeia de 50 de ani.
”Au întrebat, în ucraineană, „e cineva în viață?” și mi-am dat seama că erau ai noștri. Erau atât de frumoși, mai ales în comparație cu fasciștii (termenul folosit de ea pentru forțele ruse). Nu știam ce să fac cu ei - dacă ar trebui să-i îmbrățișez sau să-i țin de mână? I-am atins și am fost foarte fericită."
Forțele ucrainene au avansat, iar trupele ruse s-au retras în grabă din locații considerate strategice din regiunea de est a Harkovului. Au pierdut orașele Kupiansk, un centru logistic crucial, și Izium, o adevărată rampă de lansare pentru atacuri.
”Armata rusă se grăbește să devină faimoasă, ca fiind cea mai rapidă armată din lume”, a scris Andrei Yermak – șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski – pe Twitter.
Rețelele de socializare au fost inundate cu imagini ale pozițiilor Rusiei abandonate sau distruse și cu forțele ucrainene care își ridică steagul în zonele eliberate.
Viteza și amploarea contraofensivei i-au surprins pe ocupanți, dar și pe mulți ucraineni. Un ucrainean s-a declarat „șocat, în mod plăcut”, potrivit BBC News.
"Aveam nevoie de o victorie puternică care să ne înveselească, și se pare că există un efect de domino în Harkov. Dar ei încă mai au arme și trupe, o mulțime de teritoriul nostru. Dar există mai puțină frică și mai multă încredere.” - spune el.
Sursa: Agerpres, BBC NEWS
Etichete: Rusia , Ucraina , razboi in ucraina , vladimir putin
Dată publicare: 12-09-2022 10:09