Tweet al lui Elon Musk, adus ca probă în acuzare la procesul împotriva SpaceX. Departamentul Justiției invocă discriminări
Acuzațiile formulate la proces arată că reprezentanții firmei de rachete a discriminat în timpul recrutării, selecției și angajării, și a încălcat Legea privind imigrația și naționalitatea, din septembrie 2018 până în mai 2022. Persoanele discriminate erau azilanți sau refugiați, arată Business Insider.
„Practicile discriminatorii de angajare ale SpaceX au fost de rutină, răspândite și de lungă durată și au dăunat asilierilor și refugiaților", au arătat procurorii Departamentului de Justiție la proces.
SpaceX i-a descurajat pe azilanți și pe refugiați să candideze la posturi în cadrul companiei, declarând în mod fals în anunțurile de angajare că firma poate angaja doar cetățeni americani, au mai afirmat reprezentanții acuzării la proces.
„Din cauza statutului lor, azilanții și refugiații nu aveau practic nicio șansă de a fi luați în considerare, în mod corect sau de a fi angajați pentru un loc de muncă la SpaceX", se arată în rechizitoriu.
La proces a fost prezentat ca probă un tweet din 2020 al lui Elon Musk, în care miliardarul a scris: „Legea americană cere cel puțin o carte verde" pentru a fi angajat la SpaceX, deoarece rachetele reprezintă „arme și tehnologii avansate".
Ce spunea Elon Musk despre străiniMusk a mai făcut afirmații similare și cu alte ocazii de-a lungul anilor, arată sursa citată. La o conferință din 2016, el a afirmat că o viză de muncă normală ar fi insuficientă pentru a lucra la SpaceX, cu excepția cazului în care compania obține „o permisiune specială din partea secretarului Apărării sau a secretarului de stat".
Aceste afirmații sunt incorecte, arată acuzarea.
„Legile și reglementările privind controlul exporturilor nu interzic sau restricționează angajatorii să angajeze azilanți și refugiați; aceste legi îi tratează pe azilanți și refugiați la fel ca pe cetățenii americani", se arată la proces.
Divizia pentru drepturi civile a Departamentului Justiției, care a intentat procesul, a informat SpaceX în 2020 că a demarat cercetările. Dar compania și-a continuat practicile discriminatorii timp de încă doi ani, au precizat reprezentanții DOJ.
SpaceX a refuzat inițial să predea dosarele de angajare ale personalului și s-a luptat în instanță cu o citație a Departamentului de Justiție. Doi judecători federali s-au pronunțat împotriva companiei, obligând-o să furnizeze înregistrările.
Înregistrările obținute de Departamentul de Justiție arată că SpaceX „a respins în mod repetat solicitanții care s-au identificat ca azilanți sau refugiați" în cererile lor de angajare, între septembrie 2018 și mai 2022. Acei solicitanți au fost trecuți ca fiind „neautorizați să muncească/neeligibili ITAR", referindu-se la legea privind reglementările privind traficul internațional de arme, în sistemul intern de angajare al SpaceX, se arată în proces.
Într-o declarație, Kristen Clarke, șefa diviziei pentru drepturi civile din cadrul Departamentului de Justiție, a declarat că la procesul „va trage SpaceX la răspundere pentru practicile sale ilegale de angajare".
Un reprezentant al SpaceX nu a răspuns imediat solicitării Insider pentru comentarii.
Au mai fost angajați ai Twitter, SpaceX și Tesla care au intentat procese împotriva sa pentru încălcarea legislației muncii, sexism și rasism.
În noiembrie 2022, Musk a fost acuzat că i-a concediat pe angajații SpaceX ca represalii pentru criticile aduse de aceștia la adresa comportamentului său, o acțiune despre care angajașii au spus că încalcă legislația muncii.
În aceeași lună, un fost angajat al SpaceX a intentat un alt proces, susținând că avansarea sa a fost împiedicată în cadrul companiei din cauza discriminării pe motive de vârstă.
Sursa: Business Insider
Etichete: elon musk , proces , discriminare , SpaceX
Dată publicare: 24-08-2023 21:51