Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Turcia va pierde 1% din PIB, anul acesta, din cauza cutremurelor. Ankara se confruntă deja cu dezechilibre economice majore

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cutremurele din Turcia ar putea aduce ţării pierderi de până la 1% din Produsul Intern Brut.

Asta reiese dintr-un raport publicat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în condițiile în care Ankara se confruntă deja cu dezechilibre economice majore. Între timp, alte câteva salvări miraculoase au mai risipit, pentru scurt timp, atmosfera de jale și frustrare din orașele devastate.

O fată a fost scoasă de sub dărâmături după 248 de ore

O fată a fost scoasă de sub dărmături după 248 de ore de la marele cutremur, la Karamanmaraș, aproape de epicentru, dar au fost supraviețuitori care au fost salvați după ce au rezistat 260 de ore și chiar mai mult.

Doar trei ore urmau să mai treacă și Mustafa ar fi zăcut sub ruine 11 zile încheiate. A fost, însă, salvat după 261 de ore. De pe patul de spital, a vorbit la telefon cu un prieten. Durere, jale și suferință se simt peste tot în mijlocul ruinelor apocaliptice din Antakia, vechea Antiohie distrusă de cutremure.

O femie a așteptat zile în șir un semn sau o veste despre soțul său. Într-un târziu i-a fost adus într-un sac mortuar.

Citește și
cutremur croatia
Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 s-a produs în Croația

Aylin Akyurt: „Pierzi noțiunea timpului. Nu mai știi ce zi este, dar acum nu cred că mai este cineva în viață”.

Aylin, alături de alți membri ai familiei, își caută mătușa. Din clădirea pusă la pământ sunt scoase doar trupuri fără viață.

Aylin Akyurt: „Treci prin toate etapele durerii. Supărare, disperare, tristețe... Accepți, apoi te înfurii din nou. În acest moment am ajuns să acceptăm că a murit, dar vrem să aibă și ea un loc de veci. Este de neînchipuit s-o lăsăm aici”.

Jomana Karadsheh: „Din clădirea distrusă au fost recuperate mai multe trupuri neînsuflețite, dar mai sunt și alții prinși între dărmături. Cei de pe margine nu știu dacă mai trăiesc, sau nu”.

Nu le rămâne decât să se roage. Mohammad tocmai și-a îngropat fiica și ginerele, dar nepoții lui, de 12 și 14 ani, încă nu au fost găsiți. O salvare reușită, acolo, îi dă putere să mai spere.

Mohammad Bayrem, supraviețuitor: „Allah, te implor! Cum au găsit-o pe femeia aceea și doi copii în viață, sperăm și noi, la fel”.

Femeie: „Fie ca Allah să nu mai pună pe nimeni să treacă prin asta”.

Un apel la liniște, cum au fost multe astfel de momente în ultimele zile. Salvatori cred că au auzit voci care au răzbătut din mormanul de moloz. Speranța se însuflețește. Urmează alte momente de așteptare tensionată și sunetul apăsător și înfricoșător al liniștii.

Supraviețuitor: „Am pierdut opt rude. Fratele meu, soția lui, fii și fiice. Trei fii. Am salvat o singură persoană, numele lui e Nasr, e nepotul meu”.

Comunitatea refugiaților sirieni a înregistrat mii de morți. Oamenii trăiau în cele mai sărace cartiere ale orașelor din apropierea graniței, în clădiri șubrede, care s-au prăbușit în primele secunde ale cutremurului.

Supraviețuitor: „Dacă echipele de salvare veneau mai repede, încă un membru al familiei ar fi fost salvat, dar îi mulțumesc lui Dumnezeu, în orice caz. E dreptatea lui, e destinul. Nu am putut face nimic, m-au scos de sub ruine împreună cu soția și copilul meu”.

În Siria, efectele devastatoare ale cutremurelor au sporit haosul provocat de războiul civil, în zone unde nu există nicio autoritate.

Supraviețuitor: „Sunt jafuri, fură echipamente, ca de exemplu frigidere, mașini de spălat, bani, aur, orice găsesc. (Hoții) iau tot ce găsesc și noi habar nu avem de unde vin”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult