Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Turcia deschide „porțile” refugiaților sirieni către Europa. Grecia și-a dublat patrulele, Bulgaria sporește controalele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Turcia nu va mai opri refugiaţii sirieni să ajungă în Europa, a declarat, vineri, un înalt oficial turc, ca răspuns la uciderea a 33 de soldaţi turci într-un atac aerian al forţelor guvernamentale siriene în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei.

UPDATE.  Bulgaria este pregătită să trimită până la 1.000 de soldaţi şi echipamente militare la graniţa cu Turcia pentru a preveni fluxul de refugiaţi ilegal, a declarat vineri ministrul Apărării.

Potrivit Reuters, Krasimir Karakachanov a spus că poliţia vamală a împiedicat, la primele ore ale zilei de vineri, două grupuri de aproximativ 30 de persoane să intre pe teritoriul Bulgariei din Turcia, după ce Ankara a anunţat că nu va mai opri valurile de refugiaţi din Siria să ajungă în Europa.

Bulgaria, membră a Uniunii Europene, care are o graniţă de 300 de kilometri cu Turcia, nu a întâmpinat probleme în ultimii ani cu valurile de migranţi.

Autorităţile de la Sofia au spus că nu vor permite valuri mari de migranţi în perioada în care ia măsuri preventive la graniţe privind răspândirea coronavirusului.

Citește și
catuse
Procurorii din Turcia au dispus arestarea a sute de persoane. Ce au descoperit

Decizia Ankarei de a permite trecerea refugiaţilor a fost anunţată după ce 33 de soldaţi turci au fost ucişi şi 32 răniţi, joi seară, într-un atac aerian al forţelor guvernamentale siriene în regiunea Idlib, în urma căruia Rusia a anunţat că trimite două nave de război, iar Grecia că îşi consolidează paza la graniţele cu Turcia.

Potrivit NBC, vineri, două noi fregate ruseşti, Amiral Grigorovich şi Amiral Makarov, echipate cu rachete de croazieră, au trecut de Strâmtoarea Bosfor, punct controlat de turci, spre coasta siriană.

Grecia a anunţat vineri că şi-a întărit patrulele la frontiera cu Turcia. Totodată, premierul Boiko Borisov a informat că Bulgaria îşi sporeşte controalele la frontiera cu Turcia, potrivit Reuters.

„Avem informaţii despre multă aglomeraţie... Ne întărim la maximum controlul la frontieră”, a declarat Borisov într-o reuniune a guvernului, adăugând că aranjează o convorbire prin telefon cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

„Grecia şi-a întărit la maximum paza frontierelor sale terestre şi maritime”, a declarat o sursă guvernamentală.

Conform unei surse din cadrul poliţiei, numărul patrulelor a fost dublat şi a fost lansat un apel la mobilizare în rândul forţelor acesteia. „Totul este sub control, nu există motive de îngrijorare”, a dat asigurări sursa respectivă, în timp ce o alta a afirmat că „supraveghem situaţia şi ne adaptăm forţele” corespunzător.

O sursă din cadrul armatei a declarat că în jur de 300 de migranţi au fost reperaţi de partea turcă a frontierei, în regiunea Evros (nord-est), dar că 'această cifră nu iese din obişnuit'.

Reuniune de urgență la Ankara  

În cursul nopţii, preşedintele Tayyip Erdogan a prezidat o reuniune de urgenţă consacrată acestui atac la Ankara, în timp ce ministrul apărării Hulusi Akar şi comandanţii forţelor turce au condus operaţiuni în Siria la graniţa turcă, a anunţat agenţia de presă de stat Anadolu.

Uciderea a 33 de soldaţi turci şi rănirea altor 32, anunţată de guvernator în provincia turcă Hatay la graniţa cu Siria, a ridicat bilanţul militarilor turci ucişi în regiune în această lună la 54.

Directorul de comunicaţii turc Fahrettin Altun a declarat că drept represalii, toate ţintele "cunoscute" ale guvernului sirian au fost bombardate de unităţile turce de sprijin aerian şi terestru. 

Totodată, Turcia nu va mai opri refugiaţii sirieni să ajungă în Europa, a declarat un înalt oficial turc.

În aşteptarea sosirii iminente a refugiaţilor din Idlib, poliţia turcă, serviciile pazei de coastă şi de securitate a frontierei au primit ordinul de a-i lăsa pe refugiaţi să ajungă pe uscat şi mare în Europa, a declarat oficialul turc pentru Reuters.

"Am decis, cu efect imediat, să nu-i mai oprim pe refugiaţii sirieni să ajungă în Europa pe uscat sau pe mare", a precizat oficialul, care a cerut anonimatul.

"Toţi refugiaţii, inclusiv sirieni, sunt bineveniţi acum să traverseze (marea) spre Uniunea Europeană", a adăugat el.

Sute de migranți se îndreaptă deja spre Grecia

 

De altfel, grupuri de migranţi din Turcia se îndreptau vineri spre frontierele cu ţările europene vecine, au afirmat media turce.

Televiziunea de stat turcă TRT şi canalul privat de televiziune NTV au arătat vineri grupuri de câteva zeci de persoane prezentate ca migranţi mergând pe un drum spre graniţa cu Grecia, încărcaţi cu bagaje.

Agenţia de presă Demiroren DHA a relatat că aproximativ 300 de migranţi sirieni, irakieni şi iranieni au sosit în provincia Edirne, de la frontiera cu Grecia.

Turcia a mai amenințat UE că va deschide „porțile” pentru migranți  

În trecut, Turcia a ameninţat de nenumărate ori că „va deschide porţile” spre Europa pentru migranţi, observatorii văzând în aceasta un mod de a exercita presiuni asupra ţărilor Uniunii Europene încă traumatizate de criza migratorie din vara anului 2015.

Mai multe sute de mii de persoane, în majoritate fugind din calea conflictelor din Orientul Mijlociu au venit atunci în Europa tranzitând Turcia.

În martie 2016, Turcia şi UE au încheiat un controversat pact cu privire la migraţie care a dus la scăderea semnificativă a numărului de traversări spre Grecia.

Dar Atena şi UE au indicat totuşi o creştere a sosirilor în ultimele luni.

Turcia adăposteşte circa 4 milioane de refugiaţi şi migranţi pe teritoriul său, în majoritate sirieni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult