Trump sugerează că Departamentul de Justiție ar face parte dintr-un stat „ascuns” care complotează împotriva sa
Acuzația vine după ce Donald Trump a lansat, în mod repetat, atacuri la adresa FBI, cât și a agenților care colaborează cu procurorul special Robert Mueller în ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile din 2016.
Astfel, într-un mesaj postat pe pagina sa de Twitter, marți, Donald Trump a încălcat independența autorităților judiciare, dând impresia de implicare politică în activitatea Departamentului de Justiție și a Biroului Federal de informații, scrie CNN.
În postarea de pe rețeaua de socializare, liderul de la Casa Albă a afirmat că Huma Abedin, consilierul contracandidatei democrate la alegerile prezidențiale din 2016, Hillary Clinton, ar trebui arestată, pentru că ar fi trimis informații confidențiale de pe adrese private de email.
„A pus informațiile clasificate în mâinile agenților străini! Închisoare! Statul „ascuns” (engl. „deep state”) al Departamentului de Justiție ar trebui să acționeze?”, a scris Trump.
Tot marți, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sandes, a afirmat că „președintele vrea să sublinieze că nimeni nu este mai presus de lege”.
„În ceea ce privește ancheta (n.r – privitoare la acțiunile lui Abedin), Departamentul de Stat trebuie să ia o decizie și vă rog să vă adresați lor pe această chestiune”, a spus ea.
Totodată, Sanders a infirmat că liderul de la Casa Albă ar avea impresia că „întregul Departament de Justiție” face parte din acest „stat secret”.
„Evident, Donald Trump nu crede că întregul Departament de Justiție este parte din statul secret”, a spus Sanders, subliniind că președintele american vrea „să schimbe cultura agenției”și că a început asta prin numirea lui Christopher Wray la șefia FBI.
Sintagma „deep state” definește o entitate coordonată de angajați guvernamentali, cât și alte persoane, care încearcă să influențeze politica statală, fără să țină cont de cei desemnați prin vot să conducă un stat.
Termenul a câștigat popularitate în contextul alegerilor prezidențiale din 2016, iar în 2017 a fost folosit de Administrația Trump, care susține că acest stat „secret” încearcă să invalideze puterea președintelui ales.