Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Trump ia în considerare noi acțiuni militare împotriva Siriei, după ce al-Assad ar fi folosit arme chimice în Ghouta de Est

Administrația Trump ia în considerare posibilitatea de a lansa o nouă acțiune militară împotriva guvernului sirian, ca reacție la atacurile chimice pe care regimul lui Bashar al-Assad le-ar fi lansat în enclava Ghouta de Est.

Informația a fost dezvăluită de oficiali de la Casa Albă publicației americane Washington Post. Astfel, aceasta ar putea deveni a doua acțiune militară pe care Donald Trump o inițiază împotriva forțelor guvernamentale siriene în mai puțin de un an.

Potrivit sursei citate, liderul de la Casa Albă le-ar fi solicitat celor din Administrația sa să îi prezinte variante posibile prin care Guvernul sirian să fie sancționat, după numeroasele informații conform cărora armata ar fi lansat cel puțin șapte atacuri cu arme chimice în acest an, provocând suferințe civililor care trăiesc în zonele controlate de grupările de opoziție.

Un astfel de incident a avut loc în 25 februarie. Medicii și rezidenții din enclaga Ghouta de Est au descris simptomele ca fiind asociate expunerii la clor. Ca urmare a atacului, un copil și-a pierdut viața.

Astfel, în urmă cu o săptămână, Donald Trump a organizat o întrevedere cu ministrul Apărării, Jim Mattis, consilierul pe probleme de securitate H.R. McMaster și cu șeful său de cabinet John F.Kelley.

Citește și
siria
Posibil atac chimic asupra rebelilor, în Siria. 18 cazuri de sufocare raportate

Un oficial a declarat pentru Washington Post, sub protecția anonimatului, că în urma discuțiilor, președintele Donald Trump nu a decis luarea unei acțiuni militare, astfel că deocamdată oficialii vor continua doar să monitorizeze situația.

Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Dana White, a negat că Jim Mattis ar fi discutat cu președintele Trump despre posibilitatea unei acțiuni militare în Siria, subliniind că „această conversație nu a avut loc.” Pe de altă parte, un oficial de rang înalt din Administrația Trump susține contrariul, dar precizează că ministrul Apărării s-ar fi declarat ferm împotriva unei acțiuni militare ca răspuns la atacurile cu clor. În schimb, consilierul responsabil cu problemele de securitate națională s-ar fi arătat de partea unei ofensive militare.

Washington Post notează că, deși o nouă acțiune militară în Siria există, pentru moment, doar la nivel teoretic, aceasta scoate în evidență situația tensionată de pe un câmp de luptă pe care se confruntă Rusia și Iran pe de o parte și SUA și aliații pe cealaltă parte.

Discuțiile avute de Trump cu oamenii săi de încredere vin în contextul în care sute de persoane au fost ucise, în luna februarie, în atacuri lansate de forțele guvernamentale siriene. Luni, guvernul Assad a permis unui convoi ONU să livreze alimente și ale ajutoare oamenilor din Ghouta de Est, însă nu le-au permis și livrarea de medicamente.

„Lumea civilizată nu trebuie să îi permită regimului al-Assad să folosească arme chimice”, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders.

În replică, Rusia și Siria au negat că în respectivele atacuri ar fi fost folosite arme chimice.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult