Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Trump, despre uciderea jurnalistului Khashoggi: „Muşamalizarea a fost cea mai rea din toată istoria”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Statele Unite au anunţat că revocă vizele unor oficiali saudiţi implicaţi în asasinarea lui Jamal Khashoggi. Şi alte măsuri de pedeapsă vor urma, a anunţat secretarul de stat american.

Donald Trump se fereşte deocamdată să arunce vina pe umerii prinţului moştenitor al Arabiei Saudite. Trump a caracterizat explicaţiile saudiţilor drept „cea mai proastă muşamalizare din istoria muşamalizărilor".

Recep Tayyp Erdogan, preşedintele Turciei: „Toate dovezile pe care le avem arată că Jamal Khashoggia fost victima unui asasinat sălbatic."

Deşi a promis că va „dezvălui tot adevărul", preşedintele Turciei i-a dezamăgit pe cei care aşteptau dovezi care să îl implice direct în asasinarea lui Jamal Khashoggi pe prinţul moştenitor al Arabiei Saudite.

Maha Yahya, Director al Carnegie Middle East Centre: „Cât îl priveşte pe Erdogan, el va încerca să folosească acest incident ca să obţină cât mai multe avantaje pentru Turcia, vedem asta din informaţiile scurse în presă şi din lucrurile pe care nu le-a spus. Toată lumea se aştepta la un anunţ major. Dar, de fapt, el a spus foarte puţine."

Citește și
Jamal Khashoggi, arabia saudita, asasinat,
Degetele jurnalistului Khashoggi ar fi fost trimise prințului moștenitor saudit, drept dovadă

Analiştii interpretează abordarea precaută a turcilor drept o încercare de a obţine avantaje financiare de la saudiţi şi, poate, îndepărtarea prinţului moştenitor de la putere.

Ahmet Kasim Han, analist: „Turcia încearcă să creeze presiune asupra regimului saudit cu scopul eliminării prinţului moştenitor Mohammed Bin Salmnan. Asta ar fi bine pentru Turcia, întrucât acesta duce o politică contrară Turiciei, intereselor sale şi intereselor aliaţilor Turciei."

Deocamdată, strategia pare să nu funcţioneze. Riadul a anunţat că formul economic organizat în Arabia Saudită, aşa numitul Davos în deşert, a avut un rezultat excelent, în ciudat boicotului.

În plus, marți, chiar în timp de Erdogan îşi susţinea discursul, regele Salman şi prinţul moştenitor s-au întâlnit cu cei doi fii ai jurnalistului omorât şi au promis, încă o dată, pedepsirea vinovaţilor.

Şi Donald Trump pare să rămână, deocamdată, în tabăra lui Mohammed bin Salman.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: „Planul a fost gândit prost de la început. A fost pus în practică neinspirat, iar muşamalizarea a fost cea mai rea din toată istoria muşamalizărilor. A fost o afacere proastă. Cineva a dat-o rău în bară."

Pe de altă parte, Statele Unite au trimis-o în Turcia, ca să ajute în anchetă, pe şefa CIA, Gina Gaspel.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult