Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Trump anunță că va retrage SUA din tratatul nuclear cu Rusia: „Vom produce arme”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Președintele american Donald Trump a anunțat, sâmbătă, retragerea Statelor Unite din Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF).

 „Rusia a încălcat prevederile tratatului. Le-au încălcat de mulți ani și nu știu de ce președintele Obama n-a negociat sau nu a retras țara din tratat. Nu îi vom lăsa să încalce un acord nuclear și să producă arme pe care noi n-avem voie să le producem. Noi am respectat acordul, însă Rusia nu a făcut-o, așa că îi vom pune capăt. Statele Unite se vor retrage din acest tratat (n.r – al forțelor nuclere intermediare)”, a declarat Donald Trump reporterilor, după o ce a participat la un eveniment electoral în Nevada.

Întrebat de reporteri cu privire la această decizie, Donald Trump a mai spus că SUA „trebuie să producă aceste arme”, conform The Guardian.

„E bine dacă Rusia vine la noi, dacă și China vine la noi și ne spune: „hai să fim cu toții deștepți și să nu mai producem aceste arme”. Însă dacă Rusia o face, dacă China o face, dar noi respectăm tratatul, așa ceva e inacceptabil. Avem sume enorme de bani pentru armata noastră. Rusia n-a respectat înțelegerea, așa că vom pune capăt acestui tratat și vom produce arme. Nu vom mai face parte din tratat, cât timp există cineva care îl încalcă”, a mai spus Trump.

Tratatul INF a fost semnat, în 1987, de preşedintele SUA Ronald Reagan şi de liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, iar ulterior preluat de Rusia, ca succesoare a URSS, conform Agerpres.

Citește și
vladimir putin
Când își va folosi Rusia armele nucleare. Anunțul făcut de Vladimir Putin

Washingtonul şi Moscova s-au acuzat reciproc de multă vreme de încălcarea acordului prin care sunt interzise rachetele nucleare şi convenţionale cu raze între 500 şi 1000 de kilometri, precum şi lansatoarele pentru aceste arme.

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult