Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Trei profesori universitari, acuzaţi de "propagandă teroristă", condamnaţi

Trei cadre universitare au fost condamnate vineri de un tribunal din Turcia pentru 'propagandă teroristă', întrucât au semnat în 2015 o petiţie în care denunţau operaţiunile forţelor de securitate turce împotriva rebelilor kurzi.  

Cei trei, profesori la Universitatea din Istanbul, au fost condamnaţi la un an şi trei luni de închisoare cu suspendare, a indicat agenţia de presă turcă, informează AFP, citează Agerpres.

Ei au fost acuzaţi de 'propagandă teroristă' pentru că au semnat în ianuarie 2016 o petiţie în care denunţau 'masacrarea' - potrivit lor - a civililor de către forţele de securitate turce în timpul operaţiunilor împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în sud-estul majoritar kurd al ţării.

Aceste prime condamnări în acest caz au fost criticate de către apărătorii libertăţii de exprimare şi de ţările europene.

Citește și
Afrin
Armata siriană a intrat în enclava kurdă Afrin. Erdogan anunța asedierea orașului

Mai mult de 1.100 de intelectuali turci şi străini au semnat petiţia incriminată, provocând furia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Alte cel puţin 1.000 de persoane s-au alăturat ulterior acestui text.

Drept urmare, sute de cadre universitare au fost concediate şi proceduri penale au fost declanşate în toată Turcia, relansând atât în ţară, cât şi în afară critici privind încălcarea libertăţii de expresie.

Procurorii acuză cadrele universitare că au lansat petiţia la cererea PKK cu scopul de a-i ralia pe intelectuali la cauza rebelilor kurzi.

După încetarea armistiţiului în vara lui 2015, confruntările între forţele de securitate turce şi rebelii kurzi au cuprins numeroase localităţi din sud-estul Turciei.

Militanţii pentru drepturile omului acuză cu regularitate autorităţile turce de restrângerea libertăţii de expresie, profitând de o definiţie considerată largă a conceptului de "propagandă teroristă" în legislaţie.

Mediile universitare fac obiectul unor presiuni puternice în Turcia, mai ales după puciul eşuat de la 15 iulie 2016, care a fost urmat de epurări masive ce nu au ocolit nici instituţiile de învăţământ. Numeroşi profesori au fost arestaţi, iar mulţi rectori au fost înlocuiţi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult