Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Trei apeluri între Phenian și Seul, la nici 24 de ore de la redeschiderea „liniei roșii”

Trei apeluri telefonice au avut loc pe „linia roșie” dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, la nici 24 de ore de la redeschiderea ei.

 

Potrivit publicației The Guardian, redeschiderea „liniei roșii” vine după doi ani de tăcere de mormânt și a avut puțină substanță politică.

În decursul acestei perioade, oficialii sud-coreeni au sunat zilnic, de două ori pe zi - la ora 09.00 și la ora 16.00 - în țara vecină, încercând să stabilească un dialog cu Phenianul, însă fără niciun rezultat; nimeni nu a răspuns la telefon. 

Situația s-a schimbat, însă, de data aceasta. Primul apel a avut loc, miercuri, la ora 15.30, într-o încăpere situată în satul nelocuit Panmunjom, din zona demilitarizată care desparte Nordul de Sud.

A fost prima dată de când nord-coreenii și-au sunat vecinii, din februarie 2016. Apelul a ținut în jur de 20 de minute și s-a încheiat la 15.50 ora Coreei de Sud. După ce apelul s-a încheiat, oficiali ai Ministerului Unificării, responsabili pentru „toate aspectele privitoare la relațiile intercoreene” au rămas în preajmă, în caz că vor primi un alt apel din partea oficialilor de la Phenian, scrie CNN.

Citește și
trump kim jong un
Reacția lui Donald Trump, după ce Kim Jong-un a amenințat SUA: „Am un buton nuclear mai mare și mai puternic”

Singurele informații cu privire la conținutul discuției au fost făcute de Ministerul sud-coreean al Unificării, care a precizat că cele două părți „au discutat aspecte tehnice privitoare la linia de comunicație”.

Două ore mai târziu, la ora 18.07, Coreea de Nord a sunat din nou, spunând: „Să încheiem pentru ziua de astăzi.” Un al treilea apel a avut loc, joi dimineața, la ora 09.30, potrivit unui comunicat al Ministerului Unificării, prin care cele două părți au vrut să verifice că „linia roșie” este stabilă.

De data aceasta, oficialii sud-coreeni i-au întrebat pe omologii nord-coreeni dacă au vreo veste: „Nu, vă vom anunța noi când apare ceva.”

Coreea de Sud speră la discuții directe

Cu toate acestea, dialogul „sec” nu întunecă speranțele autorităților de la Seul că acesta este primul pas spre discuții bilaterale, scrie The Guardian.

Într-un discurs de Anul Nou, liderul nord-coreean Kim Jong-un a anunțat că va trimite o delegație la Olimpiada de Iarnă de la Pyeongchang. Ca urmare a acestei vești, președintele Coreei de Sud a propus o întâlnire la nivel înalt, pentru restabilirea relațiilor intercoreene, programată să aibă loc marțea viitoare, însă Phenianul nu a făcut, însă, precizări pe această temă.

Dacă va avea, totuși, loc, va fi prima întrevedere la nivel înalt dintre Nord și Sud din decembrie 2015. Cu toate acestea, Ministerul Unificării de la Seoul a precizat că nu s-a vorbit despre posibile discuții la nivel înalt în cele trei apeluri.

„Restabilirea canalului de comunicare înseamnă foarte mult”, a spus purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale sud-coreene, Yoon Young-chan.

În satul Panmunjom, situat în zona demilitarizată dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, există 33 de linii de comunicare, a precizat Ministerul Unificării. În ciuda prezenței militare constante, acest sat este unul pașnic.

A devenit parte din zona demilitarizată în 1953, când cele două state au semnat un armistițiu, la finalul a trei ani de război.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult