Traumă colectivă în Italia, în urma pandemiei: "Doamne. E o imagine pe care n-o voi uita"
Your browser doesn't support HTML5 video.
Oamenii au fost închişi în case mai bine de două luni. Şi au trăit cu teama de a lua virusul şi a-l transmite altora, în timp ce aflau că mii şi mii de semeni de-ai lor erau răpuşi de Covid.
Probabil că cel mai greu a fost că, atâta vreme, n-au putut fi împreună, să se consoleze şi să se susţină unii pe alţii, explică Sara Forti, psiholog din Milano.
La Bergamo, epicentrul epidemiei de Covid-19 în Italia, rar vezi pe cineva fără mască. Oamenii sunt puternic marcaţi de lunile de carantină strictă, cu un val de bolnavi revărsat peste spitale și mii de morţi.
Amalia Erpili, o localnică, este destul de în vârstă ca să-şi aducă aminte de perioada ultimului război mondial. Dar, consideră ea, criza provocată de acest virus - în Lombardia, mai ales, a fost o experienţă chiar mai copleşitoare.
Amalia Erpili, localnică, Bergamo: "Da, pentru că în timpul războiului poţi să scapi de gloanţe. De aşa ceva n-ai scăpare. Gândiţi-vă la asta. A fost îngrozitor. Atât de multe sicrie cu oameni răpuşi de boală. Când vedeam cum trec convoaie militare, camioane în şir, încărcate cu sicrie. Doamne, e o imagine pe care n-o voi uita până închid ochii. Niciodată".
Mormintele încă proaspete din cimitir stau mărturie a cumplitului tribut în pierderi de vieţi omeneşti. Ce a fost mai rău a rămas în urmă, spun autorităţile şi specialiştii, iar Italia a ridicat treptat măsurile de izolare. Dar oamenii au rămas traumatizaţi, mai ales că teama de virus e continuata acum cu teama de o nouă criză, una economică de data aceasta.
Sara Forti, psiholog, Milano: "Cred că e şi mai multă anxietate şi mai multă depresie, mai ales că mulţi oameni au acum o situaţie financiară dificilă. Putem vorbi de o traumă colectivă, o traumă în adevăratul sens al cuvântului".
Sara Forti, psiholog din Milano, tot din Lombardia, aşadar - explică. A fost o schimbare bruscă şi înfricoşătoare pentru întreaga societate, iar izolarea a afectat puternic psihicul oamenilor.
Sara Forti: "Ceea ce se presupune că ne salvează, e de fapt tot o ameninţare. Iată de ce această traumă este în mod particular severă. Pentru că simţi nevoia să intri în contact cu alţi oameni, să te întâlneşti cu alţi oameni, dar nu poţi".
Ultimele luni, îngrozitoare, i-au schimbat pe oameni, crede psihologul.
Sara Forti: "Cred că această criză va avea un efect de lungă durată asupra abilităţii oamenilor de a se încrede unii în alţii, de a căuta ajutor la un semen, când simţi că eşti la pământ. Oamenii trebuie să-şi recapete încrederea unii în alţii".