Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tot mai mulți londonezi aleg să locuiască pe apă. Prețul la care se ridică barca transformată în casă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sunt tot mai mulți londonezi care aleg să trăiască pe apă, într-o barcă transformată în casă, ancorată pe canale sau la malurile Tamisei.

Un studiu recent arată că 70 la sută din propietarii de bărci le consideră un anume gen de locuință, de multe ori chiar reședința principală. E un stil de viață, preferat de cei care vor neapărat să trăiască în centrul metropolei, fără să fie preocupați pre mult de spațiu sau numărul de camere. Și prețul contează, dar nu de fiecare dată e criteriul principal.

Într-o metropolă atât de aglomerată cum este Londra orice petec de teren costă bani grei. De altfel, capitala britanică concurează cu Hong Kong și Monaco pentru titlul de cel mai scump oraș din lume în privința locuințelor - prețul mediu se apropie de 600.000 de lire sterline.

Printre aceste proprietăți, unele sunt case plutitoare.

Traiul zilnic pe rețeaua de canale a Londrei - care însumează peste 160 de kilometri, ori pe malurile Tamisei - care, pe teritoriul capitalei măsoară peste 67 de kilometri, a devenit o opțiune tot mai populară.

Prețurile pentru o "barcă de locuit" pornesc de pe la 20.000 de lire.

O casă plutitoare poate deveni, însă, o locuință de lux - preferată de cei care vor să trăiască în oraș, dar nu se preocupă prea mult de suprafața și numărul camerelor.

Nick Marlow, agent imobiliar: ”Avem tot felul de clienți, de la bancheri, până la actori faimoși. Nu există un tip specific de persoană care să își dorească o locuință pe apă.”

Water Bull este una dintre ofertele interesante aflate pe piață. Vasul a fost amenajat în 2016 ca spațiu pentru birouri

Costă sub 250.000 de lire.... Și asta ar însemna un preț de 12.000 de lire pe metru pătrat. Nu e deloc ieftin... Dar casele clasice, pe pământ, cu vedere la apă, se vând cu prețuri între 4 și 14 milioane de lire.

În Regatul unit, cam o treime dintre proprietarii de bărci spun că le consideră spații pentru locuit. Dar tendința este mult mai pronunțată aici, în Londra. 70% dintre proprietari consideră astfel de bărci drept principala reședință, o a doua casă sau cel puțin un adăpost temporar.

Din evidențele autorităților, anul trecut erau cam 5000 de locuințe plutitoare pe canalale Londrei, și încă câteva sute ancorate pe malurile Tamisei.

Sorwar Ahmed, agent imobiliar: ”Este o opțiune pentru un stil de viață. În felul acesta îi încurajăm pe cei care vor o astfel de investiție. Nu trebuie să se gândească în mod necesar că aleg o casă mai ieftină, pentru că o locuință plutitoare presupune și multe costuri ascunse.”

Pentru că cererea depășește oferta, dezvoltatorii se îndreaptă spre porțiunile de apă situate în afara centrului Londrei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult