Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tot mai mulți americani își instalează buncăre private în curțile caselor. De ce se sperie cel mai mult oamenii din SUA

Your browser doesn't support HTML5 video.

Confruntați cu incertitudini și tensiuni sociale și politice, tot mai mulți americani iau decizia să cheltuiască sume importante de bani pentru a-și instala buncăre private în curțile caselor.

În timp ce constructorii se bucură de creșterea vânzărilor, specialiștii avertizează că acest trend nu face altceva decât să distorsioneze realitatea.

Într-o lume tot mai nesigură, cu discuții, inclusiv la nivel înalt, despre atacuri și arme nucleare, oamenii de rând încearcă să ia masuri. De pilda, speriați de perspectiva unui război civil sau nuclear, tot mai mulți sunt dispuși să dea bani buni pe buncăre sofisticate.

Ron Hubbard, CEO Atlas Survival Shelters: „Mulți dintre cei chestionați cred că într-o zi va începe Al Treilea Război Mondial, care va fi unul catastrofal, iar aceste adăposturi vor avea o mare valoare în acel moment”.

În Statele Unite, unde există o adevărată cultură a celor care se pregătesc intens pentru așa-zisul sfârșit al lumii civilizate, industria producătoare de adăposturi înflorește.

Citește și
Descoperirea uluitoare făcută de o mamă în curtea casei. Ce s-a întâmplat când a ridicat o placă de pavaj
Descoperirea uluitoare făcută de o mamă în curtea casei. Ce s-a întâmplat când a ridicat o placă de pavaj

Ron Hubbard, CEO Atlas Survival Shelters: „Aceasta este cea mai mare fabrică de buncăre din lume. Se află pe o proprietate de zece acri și într-o clădire de 72.000 de metri pătrați. Avem adăposturi antiaeriene de la un capăt la altul al clădirii”.

Vorbim despre containere din metal care sunt îngropate în pământ, fiind dotate cu echipamente care, în teorie, ar trebui să protejeze viețile locatarilor și bunurile lor timp de săptămâni sau chiar luni.

Ron Hubbard, CEO Atlas Survival Shelters: „În interiorul fiecărui adăpost este un sistem de filtrare a aerului NBC. NBC vine de la nuclear, biologic și chimic”.

Experții guvernamentali americani spun însă că aceste buncăre private nu sunt necesare. Potrivit unui ghid lansat de Agenția Federală pentru Managementul Urgențelor, în cazul unui atac nuclear, oamenii se pot adăposti în orice clădire.

Michael Dillon, om de știință la Lawrence Livermore National Laboratory: „Aproape orice clădire non-rezidențială din SUA poate funcționa pe post de adăpost, cum ar fi un supermarket. Să ne gândim la toate rafturile pline de marfă, acelea pot oferi protecție. Plus că e un loc unde ai provizii, în timp ce aștepți (să fie sigur să ieși)”.

Iar unele voci avertizează că aceste adăposturi private conturează de fapt ideea falsă că se poate supraviețui fără probleme în timpul unui război nuclear.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult