Tot mai multe cazuri de infectare cu varianta indiană de Covid-19, în Marea Britanie
Your browser doesn't support HTML5 video.
Autoritatile monitorizează situația și ar putea amâna ultima etapă de relaxare, programată pentru 1 iulie.
După ce Germania şi Franţa au introdus carantina pentru persoanele revenite din Regatul Unit, și România a inclus Marea Britanie, din nou, pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat.
Regatul Unit a înregistrat aproape 7.000 de cazuri de cazuri de infectare cu varianta B.1.617.2 a coronavirusului, identificată prima dată în India. Cifrele s-au dublat comparativ cu săptămâna trecută. Tulpina indiană pare să se răspândească mai rapid chiar şi decât varianta dominantă precedentă, B.1.1.7, zisa şi tulpina Kent.
Matt Hancock, secretar de stat în ministerul Sănătății: „Ultimele date arata un număr în creştere de infectări. Tocmai am avut încă 3.542 de cazuri noi, cel mai mare număr de după 12 aprilie. Tulpina indiană, numită şi B.1617.2, se răspândeşte rapid. Ultima estimare este ca peste jumătate, poate chiar trei sferturi dintre noile infectări sunt cu varianta indiană. Facem toate eforturile să administrăm oamenilor cât mai rapid ambele doze. Slavă Domnului, după ambele doze, eficienta vaccinurilor în fata tulpinii detectate iniţial în India pare să fie similară cu protecţia asigurată în fata tulpinii Kent”.
Şi şeful guvernului de la Londra a dat de înţeles că noua etapa a deschiderii ţării, aşteptată la 1 iulie, ar putea fi amânată.
Boris Johnson, premierul britanic: „Mă tem că va trebui să mai aşteptăm înaintea unei noi relaxări, ca să evaluăm urmările celei de-a treia etape a deschiderii, cea aplicată din 17 mai. Trebuie să ne lămurim ce se întâmplă. Observăm mai ales o înmulţire a cazurilor de infectare cu aşa-numita tulpina indiană, varianta B.1.617.2.”
În urmă cu șase zile, Germania a catalogat Marea Britanie drept zonă de mutaţie a variantelor. Consecinţa este limitarea considerabilă a călătoriilor din Marea Britanie în Germania. Toţi cei care vin din Regat vor sta în carantină două săptămâni, care nu poate fi scurtată chiar dacă testul este negativ. Ulterior, şi Franța a reintrodus carantina obligatorie pentru cei întorşi din Marea Britanie.